Australienii investesc in zacamantul de petrol de la Bobocu

Luni, 28 Martie 2011, ora 14:35
1744 citiri
Australienii investesc in zacamantul de petrol de la Bobocu

Compania Zeta Petroleum vrea sa readuca in productie perimetrul de titei si gaze Bobocu (judetul Buzau), iar partenerul sau, compania publica australiana Cooper Energy Limited, va investi minim 16 milioane de dolari pentru prima faza de dezvoltare a zacamantului, potrivit unui comunicat, preluat de NewsIn.

Perimetrul de la Bobocu, aflat la 110 km de Bucuresti, la nord de Valea Buzaului, cuprinde un camp matur de gaze, descoperit de Romgaz in 1966. Productia a inceput in 1977, fiind abandonata in 2001 din cauza viiturilor de apa si a aparitiei nisipului in sonde.

Un studiul seismic efectuat de Zeta Petroleum in 2010 la zacamantul de gaze naturale de la Bobocu evidentiaza un model geologic inedit pentru aceasta zona, iar analiza preliminara a datelor indica existenta unor resurse neexploatate inca, se arata in comunicatul Zeta.

"O prima evaluare realizata de Zeta la Bobocu in 2008 a aratat existenta unor rezerve probabile de gaze de circa 60 Bcf (billion cubic feet), echivalente a 1,7 miliarde metri cubi, din care s-au produs 33 Bcf (935 milioane mc) pana in 2001.

Evaluarea achizitiei seismice 3D din 2010 ofera insa informatii noi, iar examinarea si analiza acestor date a permis identificarea unor rezervoare independente, ce sunt avute in vedere pentru operatiuni de foraj in viitor", se mai arata in comunicat.

Potrivit oficialilor de la Zeta Petroleum, un prim set de concluzii ale studiului seismic arata existenta unor sedimente apartinand unui sistem fluvio-deltaic Pontian, in care de fapt sunt cantonate acumularile de gaze care au facut obiectul exploatarilor anterioare.

In plus, s-a identificat un potential de acumulari de gaze in depozitele pre-Pontian al caror potential este inca in evaluare.

"Examinarea si analiza datelor referitoare la productie si la presiunile din zacamant a permis definirea lobilor deltaici care consideram ca au constituit rezervoare independente", spun cei de la Zeta.

Din analiza istoricului de productie si presiune de la sondele existente, rezulta ca o serie de lobi din cei partial exploatati anterior anilor 2000 pot fi considerati in continuare surse potentiale, intrucat par sa contina rezerve neexploatate.

"Rezervele probabile de gaze ramase in lobii ce au produs anterior pot fi estimate la circa 765 de milioane de metri cubi (27 Bcf), ramanand ca sa finalizam estimarea resurselor si rezervelor in lobii noi identificati si cele cantonate in depozitele situate sub zacamantul existent, la adancime", a declarat directorul general al Zeta Petroleum Romania, Bogdan Popescu.

#zacamant de petrol, #gaze, #titei, #investitii, #milioane, #zeta petroleum , #stiri Romgaz