CNVM: listarea Romgaz poate fi o mare oportunitate pentru piata de capital

Marti, 06 Septembrie 2011, ora 15:29
1381 citiri
CNVM: listarea Romgaz poate fi o mare oportunitate pentru piata de capital

Comisarul CNVM Bogdan Chetreanu a declarat marti ca in situatia in care producatorul national de gaze Romgaz va mai dona bani si dupa ce va fi listat la Bursa de Valori Bucuresti, asa cum a donat si in 2010, atunci interesul investitorilor pe piata de capital va scadea.

"Oferta privind listarea Romgaz poate fi o mare oportunitate pentru piata de capital. Trebuie sa fim constienti ca daca se va mai intampla ca in anul 2010, cand Romgaz a donat tot profitul, desi mai exista un actionar minoritar important (Fondul Proprietatea, n.r.) nu va mai subscrie nimeni.

Investitorii sunt foarte exigenti", a declarat comisarul din cadrul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Bogdan Chetreanu, la BVB, cu ocazia marcarii a cinci ani de la prima zi de tranzactionare a 10% din actiunile emise de Transelectrica.

Romgaz este cea mai profitabila companie de stat din Romania, producatorul de gaze urmand a fi listat pentru prima data la BVB cu 15% din actiuni. Anul trecut, in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, Romgaz a aprobat sa doneze 400 de milioane de lei la bugetul de stat, cu toate ca Fondul Proprietatea a contestat in instanta aceasta decizie, pierzand ulterior procesul.

Unul dintre cei doi mari producatori de gaze naturale din Romania, compania de stat Romgaz, a realizat in primul semestru un profit net de 488,02 milioane lei, dublu fata de profitul net inregistrat in prima jumatate a anului trecut, de 225,74 milioane lei, potrivit datelor transmise Agentiei NewsIn.

De asemenea, cifra de afaceri realizata de Romgaz in primele sase luni ale acestui an a fost de 1,996 miliarde lei, cu aproape 7% mai mare fata de cea din primul semestrul din 2010, de 1,867 miliarde lei.

"Cifra de afaceri realizata in primul semestru din 2011 este superioara celei din perioada similara a anului anterior cu 6,89%, datorita livrarii unei cantitati mai mari de gaze naturale din import. 

Profitul net realizat este mai mare decat cel din primul semestru din 2010, datorita realizarii de economii la unele elemente de costuri", se arata in datele transmise de Romgaz, la solicitarea Agentiei NewsIn.

Totodata, Romgaz inregistra la sfarsitul lunii iunie creante restante de 477,1 milioane lei, mai mari cu 4,6 ori fata de cele din perioada similara a anului trecut, de 103,1 milioane lei.

"Nivelul creantelor restante a crescut cu 362,78% datorita faptului ca unii clienti care se confrunta cu probleme financiare, nu au respectat graficul de plati din conventiile de esalonare incheiate cu Romgaz SA", spun oficialii producatorului de gaze.

Romgaz si OMV Petrom (detinut de Grupul OMV din Austria) produc impreuna, anual, circa 11 miliarde metri cubi gaze naturale, fiind cei mai mari producatori de gaze din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#listare romgaz, #piata capital, #romgaz, #cnvm , #stiri Romgaz