Fondul Proprietatea contesta cazul donatiei Romgaz

Joi, 13 Octombrie 2011, ora 14:42
2059 citiri
Fondul Proprietatea contesta cazul donatiei Romgaz

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, anunta, printr-un comunicat, ca a inaintat o contestatie in anulare catre Curtea de Apel Alba Iulia impotriva deciziei Curtii din 1 iunie 2011 referitoare la cazul donatiei Romgaz catre bugetul de stat. 

Prima audiere a contestatiei in anulare este programata pentru 26 octombrie 2011, potrivit NewsIn.

Aceasta actiune recenta in instanta prin care s-a solicitat Curtii de Apel Alba Iulia anularea deciziei Adunarii Generale a Actionarilor Romgaz din 30 noiembrie 2010 prin care a fost aprobata o donatie de 400 de milioane de lei catre statul roman, demonstreaza angajamentul Fondului Proprietatea de a asigura respectarea drepturilor actionarilor minoritari, se spune in comunicat.

"Actionarii au anumite drepturi, printre care dreptul la profit sub forma dividendelor. Toate companiile au datoria fundamentala de a-si trata toti actionarii corect si non-preferential.

Protejarea drepturilor actionarilor reprezinta esenta guvernantei corporative si a managementului corect al unei companii.

Credem cu fermitate ca, in acest caz, Fondul Proprietatea, in calitate de actionar minoritar, a fost tratat in mod nedrept si in acest sens vrem sa ii asiguram pe actionari ca suntem determinati sa le aparam interesele. Vom continua sa luam toate masurile legale necesare pentru recuperarea banilor companiei", a declarat managerul de fond al Fondului Proprietatea, Greg Konieczny.

De asemenea, presedintele executiv Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius, a declarat ca societatea investeste in piete emergente de peste 30 de ani si ca stie faptul ca imbunatatirea standardelor de guvernanta corporativa intr-o piata emergenta nu se intampla peste noapte.

Mobius a spus ca este nevoie de timp, determinare si dedicare, nu numai din partea managerului de fond, dar si din partea tuturor celor implicati: guvernul, autoritatile de reglementare, actionarii, piata locala de capital si sistemul juridic.

Pentru investitorii straini care se uita la Romania, unul dintre cele mai evidente riscuri luate in calcul in decizia de investitie se refera la managementul corect al companiei, si, mai important, la managementul in interesul tuturor actionarilor, in particular, al actionarilor minoritari, a adaugat presedintele executiv Templeton Emerging Markets Group.

"Investitorii straini ar trebui sa poata investi cu incredere in companii romanesti, fara teama de a fi afectati de practicile de guvernanta corporativa neadecvate.

In acest sens, Romania trebuie sa se gandeasca bine, sa inteleaga cat de importanta este atragerea investitorilor straini si sa stabileasca ce masuri sau imbunatatiri sunt necesare pentru a oferi investitorilor incredere in modul in care companiile sunt conduse. Romania nu isi poate permite sa ramana in urma, mai ales in contextul in care competitia din partea altor tari emergente care sunt cu adevarat determinate sa atraga investitii straine este acerba", a declarat Mark Mobius.

Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist.

In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin Templeton a fost declarat castigator, in iulie 2009, al mandatului in valoare de 3,63 miliarde euro al Fondului Proprietatea, fiind selectata dintre sapte companii globale de management al activelor. Franklin Templeton a preluat oficial rolul de manager de investitii si administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010.

Franklin Templeton si-a stabilit un birou in Bucuresti in mai 2010, cu o echipa de 25 de angajati, incluzand sase specialisti locali in investitii sprijiniti de cei 40 de manageri de portofolii si analisti din cadrul echipei largite a Templeton Emerging Markets.

Franklin Templeton Investment Management Limited este o filiala a Franklin Resources, Inc. sNYSE:BENt, o organizatie globala de management al investitiilor ce opereaza sub denumirea Franklin Templeton Investments.

Franklin Templeton Investments furnizeaza solutii globale si locale de management al investitiilor administrate de echipele de investitii ale Franklin, Templeton, Mutual Series, Fiduciary Trust, Darby si Bissett. Compania situata in San Mateo, California, are mai mult de 60 de ani de experienta in investitii si administreaza active in valoare de peste 716 miliarde dolari, conform datelor disponibile la data de 31 august 2011. 

#donatie romgaz, #fondul proprietatea, #franklin templeton , #stiri Romgaz