Mol sta cu ochii pe Romgaz

Marti, 29 Noiembrie 2005, ora 03:37
988 citiri

Grupul petrolier ungar Mol a aniversat ieri zece ani de la listarea companiei la Bursa din Budapesta si a facut publica strategia de dezvoltare pe urmatorii cinci ani, care se sprijina pe un program de investitii de 5,4 miliarde dolari.Astazi Mol este o companie cu ambitii de dezvoltare globala, centrata pe patru coordonate geografice: Europa Centrala si de Est, zona balcanica, Rusia, unde deja are investitii in Siberia si Pakistan. Romania a fost prima tara unde Mol a deschis operatiuni. A"Prima investitie am facut-o in Romania, in Transilvania unde am deschis o benzinarie. Acum avem cam 15% din piata de distributie a combustibilului si suntem pe locul doi, din perspectiva volumului de vanzariA", a spus Zsolt Hernady, presedintele Mol. Romania este pe harta investitionala a grupului Mol, cel putin in ce priveste interesul companiei ungare pentru preluarea Romgaz, dar sefii companiei au evitat sa dea alte detalii. Zsolt Hernady, presedintele grupului petrolier Mol, nu a exclus interesul pentru preluarea Romgaz, dar spune ca este prematura orice discutie pe acest subiect inainte ca autoritatile de la Bucuresti sa-si anunte strategia de vanzare.

A"Analizam toate posibilitatile de investitii care se potrivesc portofoliului grupului Mol, dar in acest moment este imposibil sa spunem ca vom cumpara vreo rafinarie sau fabrica in industria petrochimica romaneascaA", a declarat Zsolt Hernady pentru A"AvereaA". Mol isi consolideaza reteaua de benzinarii din Romania dupa preluarea afacerilor grupului Shell. A"Nu negociem cumpararea altor benzinarii, deocamdata consolidam afacerea pe care o avemA", a adaugat Hernady.

A"Romania este una dintre cele mai promitatoare piete in viitor, in ceea ce priveste dezvoltarea tarii, si evident ochim posibilitati de investire acolo. In acest moment nu putem da detalii despre viitoare investitii, dar suntem interesatiA", a spus Jozsef Molnar, Directorul financiar al Mol. A"Suntem deschisi pentru orice solutie pentru a investi in Romgaz, inclusiv pentru preluarea unor actiuni dintr-o eventuala listare la Busa din Bucuresti a companiei, dar in acest moment nu stim care va fi formula aleasa de Guvernul Romaniei pentru privatizarea companieiA", a adaugat Molnar. A"Tintim pentru urmatorii cinci ani sa ne asiguram o crestere a afacerii de peste 10% si cu un castig de 15%, care in opinia mea e si rezonabil si ambitios.

A"Am lansat o emisiune de eurobonduri in septembrie, in valoare de 700 milioane euro, cu o maturitate de zece ani, la un cost foarte favorabil. Daca vom avea nevoie de o alta finantare pentru a sustine investitii viitoare, bineinteles ca ne vom duce pe piata de capital sa lansam emisiuni de obligatini, dar in acest moment avem suficienti bani pentru orice achizitieA", a adaugat seful financiar al Mol. Dezvoltarea companiei s-a spijin puternic pe succesul listarii sale la Bursa din Budapesta, in urma cu zece ani. Astazi, Mol e listata la bursele din Luxemburg, Varsovia si Londra.

A"Mol s-a listat in urma cu zece ani la Bursa din Budapesta, iar intre timp cotatia a crescut cu 1,700%, fiind un exemplu de succes in privatizareA", ne-a declarat Attila Szalay-Berzeviczy, presedintele Bursei de Valori din Budapesta.

A"Mol a intrat in piata la o cotatie de 1.035 forinti in 19 decembrie 1995, iar in 16 septembrie a atins un maxim de 24.195 forinti. Chiar daca ponderezi cresterea asta cu inflatia, tot ramane o performanta foarte buna.

Doar in 2005, titlul Mol a crescut cu 59%, ceva mai bine ca indicele Bursei din Budapesta, BUX, care a castigat 39%. Capitalizarea grupului Mol depaseste 2.100 miliarde forintiA", ne-a declarat Attila Szalay-Berzeviczy. (L.M.)

Lidia Moise, corespondenta din Budapesta

Averea