Moscova nu intentioneaza sa impiedice realizarea proiectului Nabucco

Vineri, 03 Septembrie 2010, ora 15:06
971 citiri
Moscova nu intentioneaza sa impiedice realizarea proiectului Nabucco

Rusia nu intentioneaza sa impiedice proiectele la care nu participa, dar va continua sa le arate partenerilor avantajele cooperarii energetice cu ea, a declarat presedintele Dmitri Medvedev, aflat la Baku, relateaza RIA Novosti, precizeaza NewsIn.

"Pozitia rusa a fost mereu aceasta: nu putem si nici nu trebuie sa impidicam vreun proiect. Este inadmisibil. Trebuie sa prezentam avantajele cooperarii", a spus Medvedev, intrebat daca aceasta cooperare energetica a Azerbaidjanului cu Rusia este compatibila cu participarea Baku la proiectul Nabucco, ce va aduce gaz din Marea Caspica ocolind Rusia.

Liderul azer, Ilham Aliev, a spus ca tara sa are gaz pentru zeci de ani: rezervele prospectate sunt de aproape 2.000 de miliarde de metri cubi si cele estimate sunt de aproape 5.000 de miliarde.

"Nu consideram activitatea nosstra din domeniul gazului ca o ocazie de a avantaja un concurent in detrimentul altuia. Nu plecam de la consideratii politice, ci de la practica economica existenta", a subliniat Aliev.

Nabucco este sustinut de UE si SUA. Capacitatea gazoductului va fi de 31 miliarde metri cubi pe an, iar costul este evaluat la 7,9 miliarde de euro.

Medvedev se afla la Baku in conditiile in care la 14 septembrie capitala azera va gazdui un summit al tarilor participante la proiectul AGRI - Romania, Georgia, Azerbaidajan.

Compania de proiect care va dezvolta proiectul AGRI, ce presupune constructia a doua terminale de gaz natural lichefiat de catre Romania, Georgia si Azerbaijan, va avea ca actionari companiile Romgaz, SOCAR si GOGC.

#gaze, #moscova, #nabucco, #rezerve , #stiri Romgaz