Profitul net al Romgaz a scazut in primul semestru cu peste 30%

Joi, 05 August 2010, ora 16:20
1731 citiri
Profitul net al Romgaz a scazut in primul semestru cu peste 30%

Compania Romgaz, unul din cei doi mari producatori de gaze naturale din Romania, a realizat in primul semestru din acest an un profit net de 225,74 milioane lei, in scadere cu peste 30% fata de profitul net din perioada similara a anului trecut, de 323,83 mil. lei, potrivit datelor transmise NewsIn. 

De asemenea, cifra de afaceri inregistrata in primele sase luni din acest an a crescut cu 20%, la 1,867 miliarde lei, fata de cifra de afaceri realizata in primele sase luni din 2009, cand se ridicase la 1,555 miliarde lei.

"Cifra de afaceri realizata in primul semestru este superioara celei din perioada similara a anului anterior, in primul rand datorita cantitatii mai mari de gaze naturale din import livrate decat cele livrate in anul anterior.

Profitul net realizat este inferior celui din anul trecut din cauza volumului de cheltuieli nedeductibile inregistrate in primul semestru", spun reprezentantii Romgaz.

Totodata, Romgaz inregistra la sfarsitul lunii iunie creante restante de 103,1 milioane lei, de aproape patru ori mai mici fata de creantele restante din primul semestru din 2009, de 391,62 milioane lei.

"Volumul creantelor restante s-a redus atat datorita incasarilor de la clienti, cat si faptului ca s-au incheiat conventii de esalonare cu clientii care au probleme financiare", au explicat reprezentantii companiei.

Potrivit acestora, Romgaz nu inregistreaza obligatii restante fata de bugetul statului sau fata de furnizori.

Altfel, productia de gaze naturale in primul semestru din acest an a fost de 2,9 miliarde de metri cubi, din cantitatea estimata de 5,65 miliarde metri cubi.

Compania a comercializat in total 35.749.332 MWh, cu aproape 20% mai mult fata de gazele comercializate in primul semestru al anului trecut, de 29.871.836 MWh. "In semestrul I din acest an, 37% din gazele comercializate de Romgaz au fost livrate catre consumatorii intreruptibili", au adaugat reprezentantii producatorului de gaze.

Programul de investitii pe primul semestru a fost bugetat la 576 milioane lei, din care a fost realizat 67%, adica 385,5 milioane lei.

"Cele mai importante investitii realizate in aceasta perioada au fost realizarea a 27 de sonde si punerea in functiune a 5 statii de uscare cu trietilenglicol, finalizarea instalatiilor tehnologice pentru depozitul de inmagazinare de la Ghercesti, achizitionarea de motocompresoare pentru statia de comprimare de la Deleni, precum si realizarea a 75% din lucrarile de modernizare a statiilor de comprimare de la Balda, Grebenis si Sanmartin", se arata in informatiile transmise de companie.

Romgaz asigura, alaturi de OMV Petrom, aproximativ doua treimi din productia anuala de gaze naturale a Romaniei.

Actionarul majoritar al companiei este Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, care detine 85,01% din actiuni, iar restul de 14,99% din actiuni apartine Fondului Proprietatea.

Romgaz are ca principal obiect de activitate extractia si inmagazinarea gazelor naturale. 

Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
#profit, # romgaz, # scadere , #stiri Romgaz