Proiectul de gaze lichefiate al Romaniei, Georgiei si Azerbaijanului, dezvoltat mai rapid ca Nabucco

Marti, 23 Februarie 2010, ora 11:14
1215 citiri
Proiectul de gaze lichefiate al Romaniei, Georgiei si Azerbaijanului, dezvoltat mai rapid ca Nabucco

Proiectul AGIR, dezvoltat de Romania, Georgia si Azerbaijan, care vizeaza transportul de gaze naturale lichefiate din zona Marii Caspice in Europa prin Romania, se va dezvolta mai repede ca Nabucco, a afirmat secretarul de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri Tudor Serban.

"S-ar putea ca AGIR sa fie primul proiect care va aduce gaze din Marea Caspica in Europa prin Romania. Gazele vor ajunge pana in Austria in 3-4 ani. Exista interes extraordinar de mare pentru acest proiect. Exista doua grupuri de firme care au banii pentru acest proiect", a afirmat Serban intr-o conferinta de presa, precizeaza Mediafax.

Romania, Georgia si Azerbaijan vor semna, in luna martie, un acord pentru constructia a doua terminale de gaze naturale lichefiate (GNL), in portul Constanta si intr-o locatie georgiana, investitie de 4-6 miliarde euro.

Proiectul va fi derulat de o companie privata, in care ar urma sa fie implicat producatorul de gaze Romgaz Medias, compania azera de petrol SOCAR, precum si o companie petroliera georgiana.

De asemenea, din proiect va mai face parte un consortiu de companii si institutii financiar-bancare.

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct care sa faciliteze importul direct de gaze naturale din regiunea Caspica si Asia Centrala, pe ruta Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria.

Transgaz participa la proiectul Nabucco alaturi de grupul austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, dar si de MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, BOTAS Turcia si RWE Germania.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gaze, #import, #lichefiate, #nabucco , #stiri Romgaz