Romania ar putea importa gaze din Azerbaijan

Marti, 02 Februarie 2010, ora 14:45
1319 citiri
Romania ar putea importa gaze din Azerbaijan

Romania si Azerbaijan au semnat, marti, un memorandum de cooperare in sectorul energetic, prin care compania azera SOCAR ar putea exporta in Uniunea Europeana, inclusiv in Romania, petrol si gaze naturale, a declarat, marti, agentiei MEDIAFAX, Coreliu Condrea, director in Ministerul Economiei.

"Prin acest memorandum s-a stabilit colaborarea Romaniei cu Azerbaijanul in orice proiect care sa vizeze transportul de petrol si gaze din zona Caspica spre Uniunea Europeana, inclusiv Romania", a afirmat Condrea, membru al unei delegatii romane la Baku conduse de Tudor Serban, secretar de stat in Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, transmite Mediafax.

El a adaugat ca Azerbaijan ar putea livra gaze naturale lichefiate in Romania, dar decizia va fi luata dupa finalizarea studiului de fezabilitate al unui terminal pe care Romgaz Medias intentioneaza sa il construiasca la Constanta.

"Colaborarea cu Azerbaijan ar putea viza importul de gaze naturale lichefiate si livrari de titei pentru oleducutul PEOP", a precizat sursa citata.

Terminalul de gaz natural lichefiat ar putea aduce Romaniei un surplus de trei-patru miliarde metri cubi de gaze anual, iar studiul de fezabilitate ar putea fi finalizat in 2010.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, in luna ianuarie, ca Romania vrea sa urgenteze semnarea unui acord trilalteral cu Azerbaijan si Georgia pentru implicarea in proiectul gazoductului White Stream 2, care vizeaza transportul de gaze naturale lichefiate din Georgia in portul Constanta.

De asemenea, oficialii azeri au reiterat disponibilitatea statului de a livra 8 miliarde de metri cubi de gaze naturale pentru gazoductul Nabucco.

Nabucco, proiect estimat la aproape opt miliarde de euro, vizeaza transportul a circa 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an din regiunea Caspica si Asia Centrala catre Europa si este dezvoltat de un consortiu la care participa sase companii, cinci din partea statelor de tranzit si un partener strategic german, respectiv Transgaz Medias, Botas (Turcia), OMV (Austria, actionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) si RWE (Germania).

Constructia gazoductului este programata sa inceapa in acest an, iar primele transporturi de gaze ar putea avea loc in 2014-2015.

Pe de alta parte, Croatia, Romania, Slovenia, Serbia si Italia au semant in 2007 un acor de dezvoltare al Pan-European Oil Pipeline (PEOP), care urma sa transporte petrol din zona Marii Caspice catre Italia. Italia si Slovenia au renuntat insa la proiect.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania, #gaze, #azerbaijan , #stiri Romgaz