"Romania poate deveni exportator major de electricitate in sud-estul Europei"

Marti, 11 Mai 2010, ora 00:11
1426 citiri
"Romania poate deveni exportator major de electricitate in sud-estul Europei"

Romania poate deveni un exportator major de electricitate in sud-estul Europei, in urmatorii 8-10 ani, prin investitii masive, a declarat luni ministrul Economiei, Adriean Videanu, pentru Reuters, preluat de Mediafax.

Guvernul va reorganiza producatorii de stat de electricitate in doua companii holding, pana la sfarsitul lunii iunie, operatiune care, potrivit lui Videanu, va stimula concurenta si eficienta productiei.

Planul este in prezent blocat de o investigatie a Conciliului Concurentei, despre care Videanu spera sa fie finalizata favorabil pana la inceputul lunii iunie.

Noile companii, care vor reuni productia ieftina de energie nucleara si hidro cu centralele pe carbune, au nevoie de investitii 4-8 miliarde de euro pentru a respecta standardele de mediu ale UE si pentru cresterea eficientei, a spus Videanu.

Sectorul are totodata nevoie de unitati noi de generare a energiei, astfel incat necesarul de investitii in domeniul energiei este de "cateva zeci de miliarde de euro", pe care Romania spera sa le obtina prin incurajarea parteneriatelor statului cu investitori privati din sectorul energiei, a aratat ministrul.

"In urmatorii 8-10 ani, Romania poate deveni un factor de stabilitate in regiune, in domeniul furnizarii de electricitate.

As vrea ca anul 2020 sa prinda Romania cu o productie de electricitate restructurata, eficienta", a spus Videanu. Romania se va asocia cu investitori regionali pentru diferite proiecte, inclusiv pentru constructia a doua noi unitati la unica sa centrala nucleara.

Printre investitorii privati interesati de dezvoltarea unor proiecte in Romania se afla Enel (Italia), CEZ (Cehia), RWE (Germania) si GDF Suez (Franta). Romania are potentialul sa instaleze "cateva mii de megawati" in anii urmatori, considera Videanu, care nu a precizat o cifra exacta.

In opinia sa, sectorul energetic al Romaniei este atractiv "datorita dimensiunii pietei, dar si a politicii fiscale". El a avertizat insa ca amanarile repetate ale restructurarii productiei au facut sectorul vulnerabil.

"Lipsa unor decizii majore de restructurare a productiei de electricitate, amanarea investitiilor pentru protejarea mediului, timp de atatia ani, reprezinta o vulnerabilitate majora a sectorului energetic".

Videanu a mai aratat ca vanzarea si listarea participatiilor minoritare detinute de stat la companii energetice, in acest an si in 2011, ar putea genera 1-2 miliarde euro. El si-a exprimat speranta ca producatorul de gaze Romgaz va fi listat la bursa in 2010.

In aprilie, Videanu a cerut Romgaz sa tatoneze pietele internationale pentru posibile importuri de gaze, analistii considerand ca este vorba despre o incercare de diversificare a furnizorilor, fata de Rusia. Videanu a declarat, luni, ca "rusii nu sunt singurii care vand gaze"", adaugand ca exista oportunitati pe pietele din Germania, Austria si Norvegia.

"Am cerut colegilor sa analizeze pietele, ca element de concurenta", a adaugat el. Ministrul a criticat totodata unii traderi de energie, pentru distorsionarea pietei cu oferte sub cele ale producatorilor locali, pe care le retrag in ultimul moment, el precizand ca este o practica incorecta, urmand sa fie notificat Consiliul Concurentei. 

#romania, #exportator de electricitate, #energie, #adriean videanu , #stiri Romgaz