Romanii ar fi platit mai mult pe gaze daca se pastra facilitatea pentru industriali

Miercuri, 03 Noiembrie 2010, ora 00:25
942 citiri
Romanii ar fi platit mai mult pe gaze daca se pastra facilitatea pentru industriali

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a propus Guvernului ca producatorii din industria chimica sa nu mai primesca gaze naturale doar din productia interna, intrucat acest lucru ar fi presupus majorarea preturilor de furnizare reglementata a gazelor pentru populatie, potrivit Newsin.

"Dupa cum se stie, producatorii din industria chimica, dar si unele companii din domeniul energetic, au beneficiat pana la 31 octombrie 2010 de gaze naturale doar din productia interna, ceea ce inseamna costuri mult mai mici fata de factura la gaz platita de populatie si semnificativ mai mici fata de orice alt consumator eligibil din Romania.

Masura a fost luata in mai 2009 si a expirat la 31 octombrie 2010. MECMA a propus Guvernului Romaniei sa nu mai prelungeasca acest termen. Principalul motiv al acestei propuneri il constituie cresterea ponderii importului in cosul de gaze naturale destinat celorlalti consumatori, in special consumatorilor casnici.

Acest lucru s-ar traduce prin majorarea preturilor de furnizare reglementata a gazelor naturale, vizand in special populatia", se arata intr-un comunicat emis marti seara de minister.

Cu alte cuvinte, spun oficialii Ministerului Economiei, daca ar continua livrarea catre unii agenti economici de gaze naturale doar din productia interna, ar trebui ca pretul la gaze naturale sa creasca semnificativ atat pentru populatie, cat si pentru orice alt consumator eligibil.

"Precizam ca, intre efectele negative pe care aceasta masura le-a produs, se numara majorarea componentei de import pe piata reglementata, ceea ce a condus la solicitarea furnizorilor de a majora preturile pentru consumatorii vizati, precum si aparitia unor dificultati in realizarea programului de inmagazinare pe componenta de gaze naturale din productia interna, fiind necesara suplinirea acestor cantitati cu gaze naturale din import, la costuri substantial mai mari", se mai arata in comunicat.

Incepand cu 2002, producatorii interni de ingrasaminte chimice au beneficiat de reduceri comerciale din partea Romgaz, inregistrand importante restante la plata gazelor naturale furnizate, astfel incat, la aceasta data, datoria reesalonata la plata atinge un nivel de 531 milioane lei, ceea ce reprezinta echivalentul consumului de gaz pe 6 luni pentru aceasta categorie de consumatori. 

#gaze, #pret, #facilitate, #industriali , #stiri Romgaz