Romgaz a importat primele cantitati de gaze naturale prin conducta Arad-Szeged

Sambata, 18 Septembrie 2010, ora 17:16
1753 citiri
Romgaz a importat primele cantitati de gaze naturale prin conducta Arad-Szeged

Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producatori de gaze naturale din Romania, a importat deja primele cantitati de gaze naturale prin conducta de interconectare cu Ungaria, Arad-Szeged, a declarat sambata, la Medias, directorul general adjunct al Romgaz, Francisc Toth, informeaza NewsIn.

"Conducta Arad-Szeged e deja functionala. Romgaz a importat deja, 'de probe', o cantitate mica de gaze prin conducta cu Ungaria. Deocamdata, prin aceasta conducta, se pot face numai importuri, nu si export de gaze", a declarat sambata directorul general adjunct al Romgaz, Francisc Toth, intr-o conferinta de presa la Medias.

Fostul ministru al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, declarase la inceputul lunii august ca prin conducta de gaze dintre Romania si Ungaria, Arad-Szeged, tara noastra va putea numai sa importe gaze naturale, iar tehnic nu va putea deocamdata sa exporte gaze.

Videanu a precizat atunci ca aceasta conducta va fi inaugurata in luna octombrie in prezenta comisarului european pe energie, Günther Oettinger.

Acesta este cel mai avansat proiect al Romaniei privind interconectarea conductelor de gaze cu tarile vecine.

De asemenea, Romania si Bulgaria au ajuns la un acord in privinta interconectarii retelelor de gaze naturale.

Astfel, conducta Giurgiu-Ruse ar putea fi finalizata la sfarsitul anului viitor.

SNTGN Transgaz SA Medias - Romania si FGSZ Natural Gas Transmission Ltd.-Ungaria au semnat la 1 iulie 2008 Acordul de dezvoltare si construire a conductei de interconectare Szeged -Arad.

Totodata, acordul interguvernamental dintre cele doua tari, necesar punerii in functiune a conductei, a fost semnat in mai 2010.

Conducta are o lungime totala de 109 km si un diametru de 700 mm.

Pe teritoriul Romaniei, conducta de interconectare are o lungime de aproximativ 62 km intre punctul de conectare Horia (langa Arad) si punctul de frontiera Csanadpalota (Nadlac) de la granita de stat dintre Romania si Ungaria.

Conducta de gaze Arad - Szeged are o capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an, corespunzator unui debit mediu orar de 500 mii metri cubi/ora, potrivit datelor oficialilor Transgaz.

# conducta Arad importuri gaze romgaz Szeged , #stiri Romgaz