Romgaz cauta asocieri cu firme din Kurdistan

Luni, 20 Septembrie 2010, ora 00:57
1415 citiri
Romgaz cauta asocieri cu firme din Kurdistan

Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producatori de gaze naturale din Romania, negociaza cu societati de stat din Kurdistan, regiune autonoma din nordul Irakului, cu care sa se asocieze pentru a exploata gaze naturale, a declarat directorul general adjunct al Romgaz, Francisc Toth, potrivit Newsin.

"Pana la sfarsitul acestui an vom lua o decizie in privinta acestui proiect. Totodata, daca rezultatele prospectiunilor vor fi multumitoare, este posibil ca in vara anului viitor sa incepem lucrarile de exploatare gaze in perimetrele din Polonia si Slovacia", a precizat Francisc Toth.

De altfel, fostul ministru al economiei, comertului si mediului de afaceri, Adriean Videanu, a anuntat la inceputul lunii februarie ca Romgaz a achizitionat datele geologice a cinci campuri petroliere din Irak si ca va exploata in viitor gaze in afara tarii.

Planurile Romgaz de a intra pe pietele de gaze din afara Romaniei dateaza de cativa ani. Astfel, incepand cu 22 ianuarie 2009, Romgaz a devenit cotitular de drepturi si obligatii petroliere in doua perimetre din Polonia si trei perimetre din Slovacia.

In perimetrele de explorare din Polonia, Romgaz detine o cota de participare de 30%, iar in perimetrele de explorare din Slovacia 25%, restul fiind detinut de Aurelian Oil&Gas, un producator de gaze britanic ce opereaza deja in Romania.

De asemenea, Romgaz este interesata sa participe la licitatii in tari precum Azerbaidjan, Turkmenistan si Kazahstan, in vederea concesionarii de perimetre in zona Marii Caspice.

#romgaz, #gaze naturale, #kurdistan , #stiri Romgaz