Romgaz cauta in continuare gaze pentru Nabucco

Vineri, 05 Iunie 2009, ora 13:07
1408 citiri
Romgaz cauta in continuare gaze pentru Nabucco

Producatorul national de gaze Romgaz a negociat si va continua negocierile cu companiile din Azerbaidjan, Turkmenistan si Kazakhstan, pentru achizitionarea de gaze naturale necesare conductei Nabucco, a declarat vineri Agentiei NewsIn directorul general adjunct al Romgaz, Lucian Stancu.

"Am avut cateva intalniri anul trecut, in acest sens. Discutiile nu s-au incheiat, ci vrem sa continuam negocierile. Vor mai fi si alte intalniri la nivelul ministerelor", a spus Stancu.

Directorul Departamentului de Proiectare si Cercetare din cadrul Transgaz, Vlad Pavlovschi, a declarat in iunie 2008 ca Romgaz va negocia achizitionarea de gaze care vor fi transportate prin conducta Nabucco.

Potrivit lui Pavlovschi, fiecarei tari ii revine dreptul de a rezerva o capacitate maxima de doua miliarde de metri cubi de gaze, dar depinde de fiecare tara cat isi va procura.

"Prin lege, Transgaz nu poate face comert cu gaze, noi am dat aceste drepturi Romgaz acum doua, trei luni. Romgaz este cea care va negocia pentru Romania importurile de gaze din zona Marii Caspice.

Si daca nu se misca repede, riscam sa pierdem aceasta oportunitate si sa fim doar o tara de tranzit", spunea acesta anul trecut.

Proiectul Nabucco va lega Marea Caspica de Austria, tranzitand Turcia, pentru a reduce dependenta Europei de gazul rusesc. Conducta Nabucco va porni din Turcia, trecand prin Bulgaria, Romania si Ungaria, si va ajunge pana in apropierea Baumgarten (vestul Baumgarten) - avand o lungime totala de 3.300 km.

In prezent, actionarii consortiului sunt OMV, MOL, Transgaz, Bulgarian Energy Holding, BOTAS si RWE. Capacitatea planificata pentru etapa finala de dezvoltare este de 31 miliarde metri cubi.

Investitiile totale cumuleaza, in prezent, 7,9 miliarde euro. Nabucco ar putea fi data in folosinta in 2014.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gaze, #nabucco, #negocieri, #romgaz , #stiri Romgaz