Romgaz: Productia interna si rezervele pot acoperi integral cererea de gaze

Joi, 19 Iunie 2014, ora 16:40
1500 citiri
Romgaz: Productia interna si rezervele pot acoperi integral cererea de gaze

Directorul general adjunct al Societatii Nationale de Gaze Naturale Romgaz, Dumitru Rotar, a declarat joi ca, pe fondul crizei din Ucraina, productia interna a Romaniei si depozitele de inmagazinare, din punct de vedere statistic, pot sa acopere cererea de gaze naturale, inclusiv pe timp de iarna.

Trebuie sa aveti in vedere ca am trecut deja peste doua crize, in 2006, cand s-au oprit partial livrarile, si alta in 2009, cand s-au oprit total. Trebuie sa aveti in vedere dinamica cererii din Romana si aceasta a scazut in ultimii ani, in conditiile in care productia celor doi mari producatori a ramas constanta.

Trebuie sa aveti in vedere ca - daca in 2005 - capacitatea de extractie din Romania era undeva la 14 milioane de metri cubi zilnic, acum este de 30 de milioane de metri cubi pe zi. In acest sens, daca discutam de statistica, de medii, exista posibilitatea unor influente minime, daca discutam pe termen mediu, peste sase luni de zile. Practic, productia interna cu depozitele de inmagazinare pot sa acopere cererea.

Cu precizarea ca discutam despre statistici medii de consum. Sunt medii zilnice pe iarna', a spus Rotar, intr-o conferinta de presa sustinuta la Medias.

Potentialul mediu este de 55 de milioane de metri cubi pe zi

Acesta a aratat ca productia zilnica de gaz metan este de 30 de milioane de metri cubi, ca se extrag din depozite, in medie, 20 - 25 de milioane metri cubi, si ca potentialul mediu este de 55 de milioane de metri cubi pe zi.

"Acopera cererea medie dintr-o zi normala de iarna. In conditiile in care se inregistreaza temperaturi extrem de scazute este nevoie de luarea unor masuri speciale. In acest caz, suntem intr-o situatie neobisnuita de criza si trebuie luate solutii care sa compenseze aceasta situatie. Solutii aplicate de toata lumea: solutii de intreruptibilitate, solutii de consum pentru anumiti consumatori industriali mari. Sunt putine elemente - daca discutam de medii statistice zilnice - care sa ne indreptateasca sa ne temem. Trebuie sa ne pregatim pentru situatii extreme. Pe langa aceste operatiuni este vorba si despre intensificarea operatiunilor petroliere de catre toti operatorii din Romania pentru descoperirea de noi resurse", a mai afirmat Dumitru Rotar.

Directorul general al Romgaz, Virgil Metea, a precizat, in acelasi cadru, ca, peste noapte, compania nu poate suplimenta capacitatea depozitelor.

"Putem sa spunem ca putem mentine productia. Asta si facem si am fi facut si daca nu era situatia respectiva. Va trebui sa acordam o atentie mult mai mare ca aceasta productie sa se mentina si sa ramana in functiune (...) Masuri speciale Romgaz nu va lua, pentru ca este o activitate cu flux continuu. Ne desfasuram activitatea in conditii normale. Conditiile normale sunt indeplinite. Intr-o situatie de criza - asta insemnand ca nu mai avem import sau se diminueaza - numai la asta putem sa facem referire cu privire la Ucraina. Mentinerea capacitatilor in functiune - de productie si depozitare - acestea sunt masurile pe care le luam la un moment dat si pe care le putem lua. Alte surse este foarte dificil sa spun acum ca vom putea accesa", a afirmat Virgil Metea.

#productia interna Romania, #depozite inmagazinare, #cerere gaze , #stiri Romgaz