Romgaz va exploata gaze in afara tarii

Luni, 08 Februarie 2010, ora 23:39
1368 citiri
Romgaz va exploata gaze in afara tarii

Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producatori de gaze naturale din Romania, a achizitionat datele geologice a cinci campuri petroliere din Irak si va exploata in viitor gaze in afara tarii, a declarat luni seara ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri, Adriean Videanu.

"Despre Romgaz, incepem sa gandim ca o companie a statului sa inceapa sa joace un rol regional. Va anunt in premiera ca Romgaz a luat datele geologice a cinci campuri din Irak. De asemenea, negociem cu Azerbaidjan. Vrem sa exploatam gazul din alte parti", a declarat Videanu la postul B1 TV.

Acesta a precizat totodata ca este pentru prima data cand "iesim cu o companie mare in afara". Planurile autoritatilor ca Romgaz sa inceapa sa exploateze gaze in afara Romaniei dateaza de cativa ani.

Astfel, incepand cu 22 ianuarie 2009, Romgaz a devenit cotitular de drepturi si obligatii petroliere in doua perimetre din Polonia si trei perimetre din Slovacia.

In perimetrele de explorare din Polonia, Romgaz detine o cota de participare de 30%, iar in perimetrele de explorare din Slovacia 25%.

De asemenea, directorul general adjunct al companiei, Lucian Stancu, spunea in luna iunie 2009 ca Romgaz este interesata sa participe la licitatii in tari precum Azerbaidjan, Turkmenistan si Kazahstan, in vederea concesionarii de perimetre in zona Marii Caspice.

Romgaz are ca principal obiect de activitate extractia si inmagazinarea gazelor naturale. Romgaz produce anual circa o treime din consumul de gaze al tarii. Compania este totodata si operator de inmagazinare.

Actionarul majoritar al Romgaz este Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, care detine 85,01% din actiuni, iar restul de 14,99% din actiuni apartine Fondului Proprietatea. 

#energie, #gaze, #irak, #romgaz, #videanu , #stiri Romgaz