Statul vrea sa mai pastreze energie si pentru el

Joi, 19 Octombrie 2006, ora 07:00
830 citiri

Guvernantii s-au speriat ca toate centrele care produc energie vor ajunge pe maini private si vor sa intocmeasca o lista cu cele care nu vor fi privatizate niciodata, a spus ieri Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului. In cadrul audierilor solicitate de Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare Codrut Seres a spus ca Guvernul nu are stabilita inca o lista a acestor centre care vor ramane in proprietatea statului, dar ca ea trebuie intocmita cat mai curand.

"Daca vom ajunge la concluzia ca avem nevoie de 5.000-5.500 de megawati pentru a asigura functionarea sistemului energetic vom putea spune, de exemplu, ca Portile de Fier I si II, reactorul de la Cernavoda sau barajul Vidraru raman in proprietatea statului", a declarat Codrut Seres. Domnia sa a spus ca in privinta zacamintelor naturale din tara, un proiect similar va fi finalizat in termen de doua luni.

Proiectul de politica energetica va intra pe rol dupa aprobarea legii energiei, lege care va intra in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, dupa cum a precizat ministrul Economiei si Comertului. Totodata, ministrul de resort a spus ca securizarea alimentarii cu energie vizeaza atat energia electrica si gazul, cat si zacamintele si exploatarea petrolului.

Proiectul de lege initiat de trei deputati PSD prin care SC Romgaz si CEC trebuiau "stopate din procesul de privatizare" a fost respins de Guvern si este criticat de Cordut Seres. "Trecerea Romgaz din proprietate privata a statului in proprietate publica a statului nu este o masura suficienta pentru evitarea privatizarii Romgaz", crede ministrul de resort. Domnia sa crede ca poate fi imaginat un scenariu in care, peste cativa ani, se poate initia o alta procedura de privatizare a Romgaz si "este foarte simplu sa fie emisa o Hotarare de Guvern prin care sa fie trecut iarati din proprietate publica a statului in proprietate privata".

A¢ara noastra depinde in proportie de 40% de resursele energetice primare, iar pe fondul posibilelor crize mondiale de resurse, pastrarea unei parti a acestora la stat este vazuta ca o solutie.

Guvernul a respins insa proiectul de lege care viza pastrarea Romgaz si CEC in proprietatea statului deoarece "cele doua obiective nu pot trece in proprietatea publica pentru ca au fost deja concesionate si raman in registrul juridic al contractelor incheiate"., potrivit Guvernului. Mai mult, Executivul considera ca patrimoniul celor doua societati este in posesia societatilor insesi si e distinct de patrimoniul asociatiilor care au constituit societatea.

"Amestecul CEC-ului in acest proiect de lege nu este corect din punct de vedere juridic", considera Seres care spune ca Romgaz si CEC nu ar fi trebuit amestecate in acelasi proiect de lege.

Mihai Tudose, presedintele Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare crede ca "vom cadea la pace cu restul partidelor parlamentare in privinta a ceea ce trebuie sa privatizam si ce nu trebuie". Potrivit lui Tudose, centrele energetice trebuie declarate obiective de interes national sau strategic.

Catalin Balan

Bursa

directNews.ro - Topul blogurilor

Recomandari 19 Octombrie 2006

1. Dragos Dehelean: Cum aflu ce scriu blogurile despre compania mea?

Pentru specialistii in relatii publice care au inceput sa fie preocupati de ce vorbesc bloggerii despre compania lor, m-am gandit sa recomand 2 surse (cele mai autoritare din punctul meu de vedere). Daca nu le foloseati pana acum, va recomand sa incepeti cu o cautare dupa numele companiei sau al vostru.

2. Wheels.Ideo.ro: Land Rover cu sasiu de aluminiu

Land Rover se pare ca va urma exemplul Jaguar in reducerea greutatii pe modelele sale. Jaguar foloseste aluminiul pe modelele sale Xj si XK cu mare succes, inlocuirea otelului aduce mari avantaje in ceea ce priveste siguranta dar in acelasi timp reduce considerabil greutatea automobilului. Primii care au introdus aceasta tehnologie au fost ingenerii de la Lotus pe primul Elise.

3. Doctorescu: Pestele si fructele de mare - bune sau rele?

Ca raspuns la cererea formulata de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), the Institute of Medicine reevalueaza dovezile despre beneficiul si riscul asociat consumului de peste si fructe de mare.

4. Sapte milioane de internauti

Peste 2.500 de copii si tineri au accesat in ultimele trei saptamani Internetul prin intermediul echipamentelor puse la dispozitie de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), a declarat, luni, ministrul de resort, Zsolt Nagy, la inchiderea oficiala a caravanei "Lasa-ti amprenta pe net!". Campania si-a propus ca pana in 2007 rata de penetrare a utilizarii Internetului in randul populatiei sa creasca de la 28 la suta la 33 la suta, pana la aproximativ sapte milioane de utilizatori.

5. Catalin Tolontan: Fratia gemului de visine

Un articol de Victor Ciutacu de la Jurnalul National. Dincolo de incredibila lectie oferita de numitii "galactici" in Ghencea unor fotbalisti mustind de prosternatie in fata sclipiciului glamour de Madrid, marele meci care a isterizat o tara ne va ramine-n minte prin citeva evenimente epocale conexe.