Sterling a inceput negocierile cu ANRM

Luni, 25 Mai 2009, ora 13:41
1129 citiri
Sterling a inceput negocierile cu ANRM

Sterling Resources a inceput luni negocieri cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale pentru includerea Romgaz in contractul privind exploatarea perimetrelor din Marea Neagra, care in prezent sunt concesionate firmei canadiene, a declarat luni, pentru NewsIn, presedintele ANRM, Gelu Maracineanu.

"Intalnirea de azi (n.r. luni) cu Sterling Resources este un prim pas in demararea negocierilor, care au ca obiectiv includerea in acordul petrolier ca cel de-al doilea titular o entitate care sa reprezinte interesele statului roman, propunerea noastra fiind ca aceasta entitate sa fie Romgaz.

Odata acceptata existenta celui de-al doilea titular, se va negocia fiecare clauza in parte, respectiv clauzele decizionale si clauzele de impartire a productiei. Acordul petrolier va avea doi titulari: Romgaz si Sterling Resources", a declarat Gelu Maracineanu.

Acesta a precizat ca, in aceasta saptamana, va pregati si va trimite ulterior Guvernului spre aprobare un proiect de Hotarare de Guvern, prin care sa anuleze prevederile din HG nr. 1446/2008, prin care s-a aprobat actul aditional numarul 11 la contractul cu Sterling.

"Asteptam raspunsul pe care Sterling il va primi de la conducerea lor din Canada, in privinta acestor negocieri.

Apoi, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si Romgaz vor demara discutiile pentru a stabili noile prevederi din contract, prevederi ce privesc modul in care se va imparti productia (si este posibil ca acest procent sa fie sau sa nu fie 45%) cine suporta redeventa, impozitele pe profit, facilitatile privind importul de utilaje", a precizat presedintele ANRM.

Potrivit acestuia, aceste negocieri nu vor dura mai mult de o luna - o luna si jumatate.

"Platforma continentala din Marea Neagra reprezinta un deosebit zacamant de petrol si gaze. In prezent, singurul titular al contractului petrolier este Sterling. Insa, in curand, Romgaz si Sterling Resources ar putea fi cei doi titulari ai acordului petrolier, pe 11 perimetre. Daca se initiaza noile prevederi, actul aditional 11 nu va mai avea nicio valoare", a mai spus Maracineanu.

Presedintele ANRM a reiterat saptamana trecuta, in cadrul Comisiei pentru Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor, faptul ca Sterling Resources nu are nici autorizatia de mediu, nici cea de constructie, necesare desfasurarii activitatii.

"Sterling si-a desfasurat activitatea, de la semnarea acordului din august 2007 si pana in noiembrie 2008, fara a avea autorizatia de constructie. Aceasta se elibereaza de catre Consiliul Judetean Constanta. Noi am verificat la Inspectoratul de Stat in Constructii din Constanta, unde ne-au spus ca nu exista aceasta autorizatie de constructie.

De asemenea, am mai constatat ca nu au autorizatie de mediu, pentru explorare geologica.

Ei au prezentat un acord de mediu, pentru lucrari de prospectiuni, in loc de o autorizatie de mediu, care era necesara pentru lucrarile de explorare si evaluare a productiei, pe care ei le-au desfasurat", a explicat atunci Maracineanu.

Presedintele agentiei a declarat inca de la sfarsitul lunii aprilie ca actul aditional 11 la contractul dintre Sterling si ANRM ar putea fi reziliat, ceea ce inseamna ca statul roman ar putea primi 45% din cantitatea de gaze extrasa de Sterling, iar reprezentantul statului roman in cadrul contractului ar putea fi Romgaz.

Contractul de explorare si impartire a productiei intre Rompetrol si Enterprise Oil, Exploration Limited si Canadianoxy a fost semnat in 1992. Acest contract are 11 acte aditionale. Potrivit reprezentantilor ANRM, contractul ar expira in 2038.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#Sterling, #anrm, #marea, #neagra, #guvern, #acord, #petrol , #stiri Romgaz