Transporturile si energia blocheaza fondurile UE

Sambata, 02 Aprilie 2011, ora 21:14
1265 citiri
Transporturile si energia blocheaza fondurile UE

Sectorul energetic si cel de transport reprezinta blocaje cheie pentru accelerarea cresterii economiei romanesti si pentru absorbtia fondurilor comunitare, in conditiile in care acestea includ companii care genereaza pierderi mari si arierate, potrivit raportului de tara publicat de FMI.

"Sectorul energetic si cel de transport cuprind majoritatea intreprinderilor mari de stat, inclusiv companiile care inregistreaza cele mai mari pierderi si cele mai mari arierate. Mai mult decat atat, aceste sectoare constituie blocaje cheie pentru accelerarea cresterii PIB-ului si pentru absorbtia fondurilor comunitare", se precizeaza in raport.

Potrivit FMI, in sectorul energetic, autoritatile vor restabili deplina autonomie financiara si operationala a reglementatorilor si se vor elimina treptat preturile reglementate la energie electrica si gaze, cu asigurarea protectiei grupurilor vulnerabile.

"Investitorii privati minoritari si/sau strategici vor fi adusi in firmele energetice cheie, inclusiv Transelectrica, Transgaz, Romgaz si Petrom, precum si in firmele care urmeaza sa fie incluse in cele doua companii 'campioane nationale'", se spune in document.

In viziunea staff-ului FMI, crearea celor doua mari companii energetice (Electra si Hidroenergetica, n.r) ar compromite viabilitatea activelor "bune" din energie prin combinarea acestora cu cele nedorite.

Printre preocuparile legate de o astfel de strategie, FMI enumera: crearea unei mai mari puteri monopoliste pe piata romaneasca; o combinare a intreprinderilor profitabile cu cele care inregistreaza pierderi ar putea da nastere unei subventionari incrucisate, care este ineficienta din punct de vedere economic si poate contraveni reglementarilor in vigoare ale UE precum si obiectiile legale la adresa fuziunii, pe care le-au adus actionari minoritari privati din anumite firme de energie.

Companiile neprofitabile din sectorul extractiei de carbune vor continua, de asemenea, sa fie restructurate, prin desprinderea activelor viabile. O strategie similara de separare a activelor viabile va fi urmata pentru Termoelectrica.

#absorbtie fonduri ue, #fonduri ue, #transportur , #stiri Romgaz