Tranzactiile cu actiunile FP ar putea depasi 3 mil euro/zi

Vineri, 21 Ianuarie 2011, ora 10:03
1365 citiri
Tranzactiile cu actiunile FP ar putea depasi 3 mil euro/zi

Tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea ar putea depasi 3 milioane euro, medie zilnica, astfel ca lichiditatea BVB va creste la peste 10 milioane euro, iar operatiunile de marti, cand titlurile FP debuteaza la bursa, vor fi foarte mari, considera seful CA al Bursei de Valori, Stere Farmache, potrivit Mediafax.

"Este greu de anticipat, s-au facut diverse estimari, unele au luat in calcul actiunile care s-au transferat la Depozitarul Central, altele care iau in calcul intregul free-float. Cred ca per ansamblu Fondul Proprietatea si celelalte actiuni listate pot genera un volum zilnic de 10 milioane euro. Minim 3 milioane euro pe zi ar putea fi tranzactiile cu actiunile Fondului.

In primele zile de tranzactionare vom vedea o lichiditate mai mare, dupa care cred ca Fondul se va situa pe un palier de lichiditate si de evolutie" a afirmat Farmache la intalnirea ZF Expert cu tema Fondul Proprietatea.

La randul sau, presedintele CA si directorul general al companiei de brokeraj Raiffeisen Capital Investment, Dana Mirela Ionescu, considera ca intr-un orizont de timp de un an lichiditatea BVB se va tripla, ca urmare a tranzactiilor cu actiunile FP.

Si Adrian Tanase, director de investitii ING Investment Management, participant de asemenea la intalnirea ZF Expert, spune ca valoarea tranzactiilor cu actiuni Fondul Proprietatea din prima zi este o chestiune "de ghicit".

"Problema importanta nu este ce se va intampla in prima zi, ci ce va fi cu Fondul peste un an. In prima zi valoarea tranzactiilor va iesi din tiparul unor sedinte obisnuite", a afirmat el.

Tanase considera ca pretul va fi "mai aproape de realitate" pe masura ce valoarea transferurilor va fi mai mare.

"In ceea ce ne priveste pe noi sunt bani pentru cumparare, dar totul depinde de valoarea din primele zile de tranzactionare, care poate fi departe de valoarea reala. Daca vom considera aceasta valoare prea mare nu vom intra si o sa asteptam ca lucrurile sa se aseze", a spus el.

Seful Departamentului de Cercetare Piete de Capital al BCR, Mihai Iulian Caruntu, spune ca pretul actiunilor nu va creste "prea curand" peste valoarea unitara a activului net (VUAN), de 1,11 lei, insa considera ca un nivel de 0,5 lei este atractiv pentru cumparare.

"Daca ne uitam ca ultimul pret pe piata OTC a fost in jur de 0,5 lei, cred ca la acest nivel poti sa investesti, insa nu trebuie sa te astepti la minuni, sa se dubleze banii. Nu cred ca se vor tranzactiona prea curand cu prima, deci peste VUAN. Partea goala a paharului este ca pretul de achizitie de 1 leu trebuie sa lase o posibilitate ulterioara de castig celor care intra la cumparare", a spus Caruntu.

El a aratat ca numai din calcularea participatiilor FP la companiile listate rezulta un pret de 0,44 lei/actiune, iar la aceasta valoare trebuie adaugata valoarea titlurilor la companiile nelistate si banii de care dispune Fondul.

Analistul companiei cehe de brokeraj Wood&Company Ovidiu Fer a afirmat ca intrarea actiunilor FP la BVB trebuie urmata de noi listari ale companiilor din portofoliu, astfel incat discountul la care vor fi tranzactionate titlurile Fondului sa fie mai redus. Wood&Company detine peste 4% din actiunile FP.

De altfel, compania ceha a listat la finalul anului anului 2009, pe bursa de la Viena, produse structurate cu activ suport pe actiunile Fondului. Aceste titluri vor ajunge la maturitate in luna noiembrie, iar posesorii ar putea sa le transforme in actiuni.

Dana Mirela Ionescu a afirmat ca in cadrul road-show-ului derulat in Europa pentru prezentarea Fondului investitorilor institutionali straini, acestia au fost interesati, insa doreau si informatii referitoare la donatia de 400 milioane lei pe care Romgaz a facut-o catre bugetul de stat.

"Exista si fonduri de investitii din Asia care sunt interesate, insa multi ne intrebau de donatia de la Romgaz. Speram ca pe viitor statul sa inteleaga impactul negativ pe care o astfel de decizie asupra increderii investitorilor. Daca un investitor nu are incredere investeste, insa se asteapta la un discount mai mare, pentru ca isi asuma un risc mai ridicat. Investitorii se uita la tratamentul aplicat actionarilor minioritari", a spus ea.

Farmache a aratat ca are incredere ca administratorul Fondului Proprietatea, Franklin Templeton, poate apara drepturile Fondului astfel incat sa inspire incredere investitorilor straini. 

Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Trump Media, compania fostului președinte american Donald Trump, care deţine reţeaua de socializare Truth Social, debutează marţi, 26 martie, la bursă, pe piaţa NASDAQ, transmite CNBC....
#tranzactii, #actiuni, #fondul, #proprietatea , #stiri Romgaz