Rompetrol Rafinare a avut anul trecut pierderi de 39% si o cifra de afaceri in scadere cu 4%

Vineri, 01 Martie 2013, ora 08:58
1306 citiri
Rompetrol Rafinare a avut anul trecut pierderi de 39% si o cifra de afaceri in scadere cu 4%

Rompetrol Rafinare a inregistrat anul trecut pierderi de aproape 157 milioane dolari, in scadere cu 39%, si o cifra de afaceri bruta consolidata de 4,619 miliarde dolari, cu 4% sub valoarea din precedentul exercitiu financiar.

Compania a consemnat in anul 2011 pierderi de 258,1 milioane dolari si o cifra de afaceri bruta consolidata de 4,812 miliarde dolari.

Profitul operational EBITDA a urcat anul trecut la 76,8 milioane dolari, fiind cu mult peste castigul din precedentul exercitiu financiar, de 5,8 milioane dolari.

Pe fondul cresterii productiei de carburanti, dar si a conditiilor de piata, compania a reusit in ultimul trimestru al anului trecut o imbunatatire semnificativa a indicatorilor financiari fata de cei consemnati in perioada similara din 2011.

Astfel, Rompetrol Rafinare a inregistrat in ultimele trei luni din 2012 pierderi nete de 41,9 milioane dolari, fata de 144,8 milioane dolari in ultimele trei luni din 2011.

Totodata, compania a consemnat un profit operational EBITDA de 55 milioane dolari, fata de pierderi de 36,7 milioane dolari in perioada similara din 2011.

Cifra de afaceri bruta a crescut cu 17% in ultimul trimestru al anului trecut, de la 1,016 miliarde dolari la 1,194 miliarde dolari.

Rezultatele financiare ale Rompetrol Rafinare au fost afectate de o serie de factori independenti de activitatea companiei, precum deprecierea leului in raport cu dolarul si euro (cu 14% si, respectiv, cu 5%), costurile necesare asigurarii capitalului de lucru, dar si evolutiile internationale ale produselor finite (+5% pentru benzina EURO 5 si +1% pentru motorina EURO 5).

"Impactul acestora a fost diminuat de cotatiile internationale pentru titei, care s-au mentinut la nivelul celor din 2011, dar si de cresterea pe fondul investitiilor realizate a marjei nete de rafinare (12,71 dolari/tona - 2012, -4,4 dolari/tona - 2011)", se arata intr-un comunicat al Rompetrol Rafinare.

Situatiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare SA si cele ale subsidiarelor Rompetrol Petrochemicals, Rom Oil, Rompetrol Downstream, Rompetrol Quality Control si Rompetrol Logistics (impreuna cu subsidiara Rompetrol Gas).

Compania a finalizat anul trecut programul de crestere a capacitatii de prelucrare a rafinariei Petromidia la 5 milioane de tone, valoarea totala a investitiilor directe realizate in perioada 2007-2012 de grupul Rompetrol ridicandu-se la 1,3 miliarde dolari. La acestea se adauga asigurarea capitalului de lucru, acoperirea rezultatelor negative pe fondul influentei crizei internationale sau a obligatiilor legale si financiare.

"Finalizarea programului va sustine noua strategie a grupului de extindere a prezentei sale in regiunea Marii Negre, o zona cu o populatie totala de peste 160 milioane de locuitori", se arata in comunicat.

Valoarea totala a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare (Rompetrol Rafinare - rafinariile Petromidia si Vega, Rompetrol Petrochemicals si Rompetrol Gas) in 2012 s-a ridicat la 1,7 miliarde dolari.

Segmentul de rafinare, Rompetrol Rafinare (rafinaria Petromidia si punctul de lucru Vega Ploiesti), a consemnat anul trecut o cifra de afaceri bruta de aproximativ 4,27 miliarde dolari, cu 4% peste nivelul din 2011. Totodata, segmentul a consemnat un profit operational EBITDA de 58,3 milioane dolari, fata de pierderi de 36,7 milioane dolari in anul 2011.

Cantitatea totala de materie prima procesata de rafinaria Petromidia a crescut anul trecut cu 4%, la 4,05 milioane tone. In ultimul trimestru, cantitatea procesata de Rompetrol Rafinare a fost de 1,03 milioane tone, cu 35% mai mica comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul conditiilor de piata nefavorabile.

"Vanzarile de carburanti ale companiei in 2012 s-au ridicat la aproximativ 2,8 milioane tone, in crestere cu 7% fata de volumul comercializat in 2011. Din aceasta cantitate, aproximativ 46% au fost livrati la export, atat catre companii ale Grupului (Rompetrol Moldova, Rompetrol Bulgaria, Rompetrol Ucraina, Rompetrol Georgia), cat si catre alti parteneri traditionali din regiunea Europei Centrale si de Est (Turcia, Serbia sau Grecia). In trimestrul IV 2012, gradul de utilizare al capacitatii de rafinare a fost de 79,83%, mai mare cu 6,53% decat in trimestrul IV 2011, fiind influentat pozitiv de cresterea supusului de materie prima", se arata in comunicat.

Cifra de afaceri pe segmentul de distributie in Romania a scazut cu 6%, la 2,67 miliarde dolari, iar profitul operational EBITDA a coborat cu 26%, la 28,6 milioane dolari. Segemnetul de distributie cuprinde subsidiarele Rom Oil, Rompetrol Downstream, Rompetrol Quality Control, Rompetrol Logistics si Rompetrol Gas.

Vanzarile de carburanti au scazut cu 4%, la 1,4 milioane tone, desi in ultimele trei luni ale anului cantitatea comercializata a crescut cu aproximativ 8% (390.000 tone).

"Printre masurile adoptate de companie in 2012 se numara si continuarea programului de optimizare a costurilor de distributie si general administrative, cu rezultate pozitive (30 milioane dolari) dar nu indeajuns de puternice pentru a anula influenta negativa a scaderii marjelor. Rezultatele financiare au fost afectate de diminuarea marjelor comerciale cu 24 dolari/tona pentru segmentul de retail si cu 15 dolari/tona pentru en-gross", se spune in comunicat.

Grupul Rompetrol opereaza la nivel national 741 de puncte de distributie carburanti (statii proprii, statii Partener, statii Rompetrol Express, baze interne de 9 si 20 metri cubi), 220 de statii distributie GPL auto, 5.000 de puncte de distributie butelii si 3 statii de imbuteliere GPL la Constanta, Arad si Bacau.

Segmentul de petrochimie, reprezentat de Rompetrol Petrochemicals, a inregistrat o cifra de afaceri bruta de 247 milioane dolari, in scadere cu 30% fata de anul 2011. Pe acest segment, compania a raportat pierderi operationale (EBITDA) de 8,1 milioane dolari, de la un profit de 967.000 de dolari in 2011, si o pierdere neta in scadere de la 41,5 milioane de dolari la 21,5 milioane de dolari.

Rezultatele prezentate sunt neauditate si consolidate, iar raportarea a fost realizata conform standardelor internationale de raportare financiara (IFRS).

The Rompetrol Group si alte companii din grup controleaza 54,63% din titlurile Rompetrol Rafinare, iar statul detine 44,69% din actiuni. Grupul Rompetrol este detinut de compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan.

Rompetrol a anuntat la mijlocul lunii februarie ca a incheiat un memorandum de intelegere cu OPSPI prin care grupul petrolier s-a angajat ca va rascumpara o parte din actiunile detinute de stat la compania Rompetrol Rafinare.

Potrivit unor surse, grupul Rompetrol va rascumpara o parte din actiunile detinute de stat (26% din toate actiunile Rompetrol Rafinare), pentru care statul va incasa aproximativ 200 de milioane de dolari. Statul s-a angajat sa nu vanda intr-o perioada de minimum trei ani pachetul de 18% care ii mai ramane.

Ulterior anuntului Rompetrol, premierul Victor Ponta a declarat ca discutiile privind solutionarea diferendului cu Rompetrol au avansat foarte mult si ca, pe langa suma pentru pachetul de actiuni rascumparat, care va alimenta bugetul, Rompetrol trebuie sa aiba aproape un miliard de dolari pentru investitii.

Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au incheiat sedinta bursiera de joi in scadere cu 1%, la 0,0495 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei este de 2,183 miliarde lei (499,6 milioane euro / 654,8 milioane dolari).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
Diversitatea informațiilor și situațiile complexe fac ca unele întâlniri de afaceri să fie solicitante. Lucrurile se pot complica, iar tu ești mai puțin concentrat pe rezultatul final. De...
#Rompetrol Rafinare pierderi 2012, #Rompetrol Rafinare cifra afaceri, #Rompetrol Rafinare rezultate financiare , #Cifra de afaceri