Basescu intoarce foaia Acordului dintre Ponta si Rompetrol. Un consilier al premierului reactioneaza

Marti, 02 Iulie 2013, ora 16:23
2892 citiri
Basescu intoarce foaia Acordului dintre Ponta si Rompetrol. Un consilier al premierului reactioneaza

Presedintele Traian Basescu a trimis spre reexaminare legea prin care se aproba intelegerea intre statul roman si Rompetrol Grup, prin care KazMunaiGaz rascumpara cu 200 de milioane de dolari un pachet de 26,69% din actiunile Rompetrol. Consilierul onorific a premierului Ponta, Ionel Blanculescu spune ca prsedintele Basescu ataco o problema de forma, nu de fond, intrucat Guvernul si-a asumat responsabilitatea pe lege, trimitand-o Parlamentului spre aprobare.

Presedintele isi motiveaza decizia prin faptul ca "legea supusa reexaminarii are un caracter individual, ea fiind conceputa nu pentru aplicarea ei la un numar nedeterminat de cazuri concrete, ci intr-un singur caz prestabilit expres, pentru realizarea tranzactiei cu The Rompetrol Group N.V.".

Seful statului adauga, in scrisoare de motivare trimisa presedintelui Camerei Deputatilor, Vasile Zgonea, ca "in situatia de fata, stingerea litigiilor respective se putea realiza pe calea unei tranzactii intre Ministerul Finantelor Publice si The Rompetrol Group N.V., printr-o hotarare adoptata de Guvern, potrivit competentei sale de administrare a proprietatii statului".

Practic, presedintele Basescu contesta modul in care a fost legiferata aceasta intelegere. Potrivit sefului statului, Guvernul trebuia sa isi asume responsabilitatea unei decizii si nu sa treaca prin Parlament.

Blanculescu: Guvernul este cel care a propus legea Parlamentului

Ionel Blanculescu, consilier onorific al premierului Ponta si analist financiar

Consilierul onorofic al premierului, analistul economic Ionel Blanculescu a explicat faptul ca problema este una de procedura si nu de fond, Parlamentul accepand practic propunerea facuta de Guvern.

"Presedintele poate sa considere ca decizia era de competenta Guvernului, insa cred ca Executivul si-a facut datoria si a inaintat catre Parlament aceasta constructie. Daca Parlamentul a considerat ca pozitia Guvernului este corecta, a legiferat legea. Din acest punct de vedere cred ca este o problema de proedura, de forma si nu de fond", a declarat pentru Business24 Ionel Blanculescu, consilier al premierului Victor Ponta.

Potrivit lui Blanculescu, prin aceasta operatiune aduce Romania pe piata internationala de energie.

"Aceasta operatiune confera statului roman o dimensiune internationala in domeniul energetic. In aceasta lege se prevede crearea fondului de investitii, Romania - Kazakhstan in care Romania va avea 20%, iar Kazakhstan prin Rompetrol va avea 80%, ceea ce va insemna aproximativ un miliard de dolari investiti. Exista perspectiva ca Kazakhstan sa lege Romania de viitorul oleoduct, acestea indica faptul ca este o operatiune benefica statului roman. Devenim un actor international inclusiv in piata de energie despre care discutam si atunci desigur ca o astfel de operatiune de ampoare la nivelul statului trebuia sa fie legiferata de Parlament", a declarat consilierul lui Ponta.

Contestatia presedintelui vine dupa ce, saptamana trecuta Curtea Constitutionala a respins obiectia de neconstitutionalitate asupra legii formulata de 80 de deputati.

Plenul Camerei Deputatilor a aprobat, in 21 mai, cu 233 de voturi "pentru", 63 de voturi "impotriva" si 26 de abtineri, proiectul de lege privind memorandumul incheiat intre statul roman si grupul Rompetrol.

Statul va incasa 200 milioane dolari prin rascumpararea de catre compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), iar 25 milioane dolari din suma totala reprezinta prima convenita pentru dobandirea de catre grupul Rompetrol a majoritatii absolute de vot la Rompetrol Rafinare.

"Ceea ce m-a interesat pe mine - pretul este bun pentru ca este peste pretul actiunilor la bursa - dar mai putin m-a interesat pretul, mai mult m-a interesat sa ramana Romania pentru Kazahstan o tara importanta, un partener economic strategic pentru KazMunaiGaz, sa se continue investitiile in rafinaria de la Petromidia si sa se puna in aplicare acel fond de un miliard de dolari de investitii', a declarat Victor Ponta inainte ca legea sa fie votata in plenul Parlamentului.

Grupul Rompetrol, inregistrat in Olanda, are 45,85% din capitalul Rompetrol Rafinare. In urma conversiei obligatiunilor, statul roman, prin Ministerul Economiei, a devenit in 2010 actionar al Rompetrol Rafinare, cu o participatie de 44,69%, respectiv 19,7 miliarde de actiuni.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#acord Rompetrol, #vanzare actiuni Rompetrol, #lege vanzare actiuni Rompetrol, #Basescu lege Rompetrol , #Investitii