Rompetrol Rafinare si-a dublat pierderile in primul semestru

Vineri, 10 August 2012, ora 18:49
1349 citiri
Rompetrol Rafinare si-a dublat pierderile in primul semestru

Rompetrol Rafinare a inregistrat in primul semestru al acestui an pierderi de 131,837 milioane dolari, de doua ori mai mari fata de cele din perioada similara a anului trecut, care s-au ridicat la 63,71 milioane dolari.

Compania a avut in primele sase luni o cifra consolidata de afaceri de aproximativ 2,3 miliarde dolari, in scadere cu 6% fata de nivelul obtinut in aceeasi perioada din 2011.

Rezultatul operational (EBITDA) a scazut de la un nivel pozitiv de 49,3 milioane dolari in semestrul I din 2011 la un nivel negativ de 29 milioane dolari in primele sase luni ale anului. Aceasta scadere a fost cauzata de reducerea cererii de produse petroliere pe piata interna si internationala si, implicit, a marjelor si a volumelor comercializate de companie.

Valoarea totala a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare (Rompetrol Rafinare - rafinariile Petromidia si Vega, Rompetrol Petrochemicals si Rompetrol Gas) in perioada ianuarie - iunie s-a ridicat la 925 milioane dolari.

In prima jumatate a acestui an, Rompetrol Rafinare a contribuit cu 578 milioane de dolari la bugetul Romaniei.

Vanzarile de carburanti ale companiei in perioada ianuarie - iunie s-au ridicat la peste 1,3 milioane tone, 50% din carburantii comercializati fiind livrati la export.

Cifra de afaceri consemnata de segmentul de distributie in primul semestru a fost de 1,22 miliarde dolari, in scadere cu 7% fata de nivelul atins in perioada similara din 2011. In aceeasi perioada, rezultatul operational s-a diminuat cu 63%, de la 18 milioane dolari la 6,7 milioane dolari, pe fondul scaderii cererii de produse petroliere la nivel intern si international.

In trimestrul al doilea din 2012, cantitatea de materie prima procesata de Rompetrol Rafinare (rafinariile Petromidia si Vega) a fost de 1,03 milioane tone, cu 7% mai mica comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, din cauza conditiilor nefavorabile de piata. Ca urmare, cantitatea totala de materie prima procesata de Rafinaria Petromidia in primele sase luni ale lui 2012 a fost de 1,97 milioane tone, cu 5% mai mica decat in semestrul I din 2011.

Aceasta evolutie a determinat la nivelul companiei, atat o scadere cu 5% a vanzarilor de carburant, de la 674.000 tone in primul semestru 2011 la 641.000 tone, cat si o reducere a marjelor comerciale cu 29% in cazul segmentului de retail si cu 46% pentru en-gros si parteneri.

Investitiile Rompetrol Rafinare

Compania a finalizat in primul semestru al anului constructia unei noi instalatii, fabrica de hidrogen, si a continuat lucrarile la o alta instalatie, hidrocracare blanda, aceasta urmand sa fie integrata in fluxul tehnologic in trimestrul al treilea din 2012.

De asemenea, s-au continuat lucrarile si la instalatia de Recuperare Sulf - ultimul pas pentru atingerea unei capacitati de rafinare de cinci milioane tone de titei pe an, termenul estimat pentru finalizarea si pornirea acesteia fiind ultima parte a trimestrului al treilea.

Programul de investitii al Rompetrol Rafinare se ridica la 83 milioane dolari in acest an, din care circa 42% vizeaza continuarea si finalizarea programului de modernizare si extindere a capacitatii de prelucrare a rafinariei Petromidia, de la 3,8 la cinci milioane tone.

Actiunile detinute de Ministerul Finantelor la Rompetrol Rafinare, transferate catre OPSPI

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#Rompetrol Rafinare rezultate financiare, #Rompetrol Rafinare pierderi financiare, #Rompetrol Rafinare profit 2012 , #Rezultate financiare