32 de companii romanesti in Top 500 Europa Centrala si de Est

Joi, 13 Septembrie 2007, ora 09:30
1160 citiri
32 de companii romanesti in Top 500 Europa Centrala si de Est

Topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrala si de Est, realizat de Deloitte Central Europe, cu sprijinul Deloitte Romania, cuprinde 32 de firme romanesti. Majoritatea companiilor care domina primele locuri ale topului provin din domeniul energiei si resurselor. Primul loc este ocupat de polonezii de la PKN Orlen, iar dintre firmele romanesti cel mai sus in top se afla Petrom S.A., pe locul 12. Alte 6 companii romanesti se afla in primele 100 din zona central si est-europeana: Mittal Steel Galati (63), Electrica (67), Dacia (69), Metro Romania (72), Rompetrol Rafinare (73), Petrotel Lukoil (100).

Ultimii trei ani au insemnat pentru Romania inceputul cresterii economice. Numarul investitorilor straini atrasi de piata romaneasca in curs de dezvoltare este in continua crestere iar mediul de afaceri devine din ce in ce mai atractiv.

"Dupa aderarea la Uniunea Europeana, investitorii au inceput sa aleaga Romania pentru a-si dezvolta afacerile intrucat piata din Romania are un potential si o rata de absorbtie ridicate si este in curs de maturizare. Aceasta crestere economica trebuie sustinuta in perioada urmatoare prin investitii in cresterea productivitatii angajatilor si in refacerea vechilor linii de productie. De asemenea, sunt necesare asigurarea unui cadru legal stabil, atragerea unor noi fonduri de investitii si a unor branduri internationale care sa intre pe piata romaneasca si sa minimizeze deficitul comercial extern" a declarat George Toma Mucibabici, Presedinte Deloitte Romania.

Pe langa Topul celor 500 de companii realizat pe baza unor criterii cum ar fi cifra de afaceri pe ultimii trei ani, numar de angajati sau profit, Deloitte Central Europe in colaborare cu Deloitte Romania a realizat si clasamentul pe industrii.

Sectorul bancar

In sectorul bancar regasim 3 banci romanesti intre primele 50 europene, dintre care BCR pe locul 10, BRD pe locul 18 si Raiffeisen Bank Romania pe locul 43. Sectorul bancar din Romania a inregistrat o crestere importanta in ultimii ani datorita privatizarii majoritatii bancilor. Astfel, Erste a preluat BCR, BRD a devenit Societe Generale, iar Raiffeisen Bank a achizitionat Banca Agricola cand aceasta se afla in pragul falimentului. La ora actuala, aceste trei banci, aflate in top 50 Europa Centrala si de Est detin impreuna peste jumatate din piata bancara. bcr.jpg

"In urmatoarea perioada se asteapta o evolutie pozitiva a pietei bancare romanesti, cu intrarea unor noi jucatori si cu extinderea retelelor companiilor deja existente. Tinand cont de potentialul de dezvoltare al pietei romanesti in zona Europei centrale si de est, este foarte posibil ca cele trei banci romanesti sa avanseze in Top 50", a mai spus George Toma Mucibabici, Presedinte Deloitte Romania.

In sectorul de productie, topul este dominat de industria auto.

Foarte aproape de top 10 companii europene din acest sector s-au clasat Mittal Steel Galati si Dacia Group. "Exista mai multe aspecte care au o influenta pozitiva asupra sectorului manufacturing in Romania si este doar o chestiune de timp pana vom avea aceste doua companii romanesti in topul celor mai bune 10 din Europa din sectorul de productie. Printre acesti factori se numara conformitatea cu standardele ISO pentru furnizori si constructori de masini, tendinta de fabricare a componentelor pe plan local si de a elimina costurile ridicate si tendinta Renault de a aborda nu numai piata locala, ci si pietele vecine" a declarat Guy Verduystert, Director al Diviziei de Consultanta Financiara a Deloitte Romania.


In sectorul telecomunicatiilor, primele locuri sunt ocupate de companii din Polonia, Ungaria si Cehia.

orange.jpgOrange Romania si Vodafone Romania se situeaza pe locurile 9 si 10 in acest top, fiind astfel domeniul cu cea mai buna reprezentare romaneasca.

Avand cifre de afaceri de peste 1 miliard de euro la sfarsitul lui 2006, Orange Romania si Vodafone devin candidati importanti pentru primele locuri din topul companiilor de telecomunicatii din Europa Centrala si de Est. In aceasta regiune, Orange se situeaza pe locul 3 in functie de venitul net.

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...