Boc: Rompetrol trebuie sa achite intreaga datorie

Sambata, 02 Octombrie 2010, ora 01:57
1457 citiri
Boc: Rompetrol trebuie sa achite intreaga datorie

Rompetrol trebuie sa plateasca intreaga datorie fata de statul roman, iar Guvernul se va adresa in acest sens instantei, Ministerul Finantelor si ANAF fiind deja mandatate sa deschida procedura judiciara, a declarat, vineri seara, la postul public de televiziune, premierul Emil Boc, potrivit Mediafax.

"Rompetrol trebuie sa plateasca intreaga datorie. Ne vom duce in instanta, ce a facut este in afara legii", a spus Boc la postul public de televiziune.

Vineri dimineata, premierul a anuntat ca statul roman va contesta in instanta toate actiunile efectuate de Rompetrol in afara actelor normative in vigoare si va recupera in justitie sumele de bani restante.

Guvernul a transmis ulterior un comunicat in care precizeaza ca statul roman va contesta in instanta hotararile Adunarii Generale Extraordinare ale Actionarilor Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) din 30 septembrie 2010, deoarece sunt contrare prevederilor OU 118/2003, ale Conventiei de emisiune din data de 5 decembrie 2003, incheiata in aplicarea acesteia, precum si ale Codului civil.

Statul a reintrat in actionariatul Rompetrol Rafinare, cu o participatie de 44,69% din capital, ca urmare a conversiei in actiuni a unor obligatiuni pe care compania, controlata de KazMunaiGaz, nu le-a rascumparat pana joi, termenul limita, potrivit unui comunicat transmis de companie.

KazMunaiGaz a decis, joi, in AGA, sa converteasca in actiuni obligatiunile emise de Rompetrol in 2003 si pe care nu le-a rascumparat de la stat, potrivit unui raport al Rompetrol Rafinare transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

"Pentru evitarea oricarui dubiu, numarul de actiuni emise in schimbul obligatiunilor nerascumparate la data prezentei a fost calculat in conformitate cu prevederile Conventiei de emisiune si cele ale Ordonantei de urgenta 118/2003", se arata in raport.

Numarul de actiuni rezultate din conversiei unei obligatiuni (rata de conversie) este egal cu 4,4562832601 inmultit cu 241,22 (reprezentand raportul rezultat din modificarea valorii nominale exprimate in lei a actiunilor ca urmare a scaderii valorii nominale a unei actiuni de la 21,422 lei/actiune la 0,1 lei/actiune, conform articolului 9 din Conventia de emisiune si articolul 7 din OUG 118/2003).

In consecinta, rata de conversie actualizata la data AGA este de 954,625 actiuni pentru o obligatiune nerascumparata, precizeaza sursa citata. De asemenea, pretul de emisiune pentru actiunile emise in cadrul majorarii de capital este 0,1118 lei/actiune, si a fost determinat ca valoarea nominala a unei actiuni, de 0,1 lei, inmultit cu 4,2719 (cursul de schimbeuro/leu din 30 septembrie), impartit la 3,8185 (cursul de schimb euro/leu la 30 septembrie 2003), in conformitat cu Conventia de emisiune, potrivit raportului.

In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati. 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Trump Media, compania fostului președinte american Donald Trump, care deţine reţeaua de socializare Truth Social, debutează marţi, 26 martie, la bursă, pe piaţa NASDAQ, transmite CNBC....
#boc, #rompetrol, #datorie, #guvern, #actiuni , #stiri Rompetrol