Bursa a coborat la niveluri modeste

Luni, 15 August 2005, ora 00:27
1000 citiri

Agonie si extaz pe piata bursiera. In opt zile, piata a coborat de la un varf de 43 milioane euro, suma miscata de piata in 4 august, la 3,6 milioane euro, valoare a schimburilor inregistrata in sedinta de vineri, 12 august.Vedete, in ambele sedinte de tranzactionare au fost societatile de investitii financiare (SIF), al caror prag de detinere s-a marit, fapt care a starnit interesul de moment al investitorilor. Aproape doua treimi din piata au apartinut SIF-urilor, cu precadere SIF Oltenia, SIF Banat Crisana si SIF Moldova.

Evolutia preturilor a fost contrara celei inregistrate in saptamana anterioara, actiunile ieftinindu-se in prima parte a saptamanii, iar in ziua de vineri reusind sa urce usor.

Indicele BET, de referinta pentru piata, a scazut fata de finalul saptamanii trecute cu 1,2%, pana la 5.678,53 puncte.

BET-C, indice care cuprinde toate titlurile de la bursa, mai putin pe cele ale SIF-urilor, a scazut mai putin, cu 0,89%, fiind mai putin influentat de scaderile mari avute pe parcursul saptamanii de unele dintre companiile incluse in BET, precum Azomures sau Rompetrol Rafinare. BET-FI, indicele celor cinci SIF-uri a crescut cu 0,43%, companiile care il compun ramanand atractive pentru jucatorii de la bursa si in saptamana care a trecut. ROTX, folosit ca baza pentru tranzactii cu instrumente derivate la Bursa de la Viena si compus doar din sase titluri, a crescut si el de-a lungul saptamanii, insa cu numai 0,019%.

Performera saptamanii la capitolul crestere a pretului actiunilor este Amonil, cu un plus de 18,33% fata de vinerea trecuta dupa ce a publicat un profit brut de 4,5 milioane de lei pe primul semestru al anului. De asemenea, cresteri importante au mai avut Prodplast, 14,85%, care a avut doar zece tranzactii pe parcursul intregii saptamani si Electroputere, cu 10%, dupa ce a fost operata majorarea de capital reprezentand alocatii bugetare in cota AVAS.

Dintre companiile mari, cresterea cea mai importanta a avut-o BRD, cu 4,35%, banca fiind inca atractiva pentru investitori dupa ce a revenit de curand la tranzactionare.

In ceea ce priveste scaderile, acestea au fost mult mai pronuntate, pe primele doua locuri fiind, detasate, Azomures si Vel Pitar, cu 25,6%, respectiv 24,44%. Combinatul chimic din Targu Mures a scazut atat de mult din cauza deciziei Adunarii Generale a Actionarilor de a stopa productia si de a recurge la concedieri in masa. Vel Pitar, pe de alta parte, a avut de suferit in urma anuntului ca va fi delistata de la Bursa in urmatoarea perioada.

Intre companiile importante care au avut scaderi semnificative se nu-mara Petrom, cu 4,06% si Rompetrol Rafinare, cu 3,01%. Petrom a avut de suferit de pe urma neintelegerilor legate de cele opt procente din actiuni care ar urma sa fie vandute actionarilor, acest lucru ducand la scaderea valorilor tranzactionate si a pretului actiunilor.

SIF-urile au terminat saptamana la valori apropiate de cele de vinerea trecuta, SIF Banat Crisana avand o crestere ceva mai substantiala, cu 2,5%. SIF Moldova si SIF Transilvania au ramas la aceeasi valoare, SIF Oltenia a crescut cu 0,6%, iar SIF Muntenia a scazut cu 0,84%. Chiar si asa, de la inceputul anului SIF Muntenia a avut cea mai mare crestere, cu 85,83%.

Suma tranzactiilor a scazut cu 62% fata de saptamana precedenta, pana la 105,1 milioane de lei.

Suma tranzactiilor a scazut cu 62% fata de saptamana precedenta, pana la 105,1 milioane de lei. Din total, SIF-urile au acaparat cel mai mult, urmate de BRD si Banca Transilvania, cu 15% din tranzactii in total, si de Petrom si Rompetrol, cu 14%. De remarcat este faptul ca Rompetrol a avut o valoare a tranzactiilor cu mult mai mare decat Petrom, desi capitalizarea sa este mult mai mica.

Intre evenimentele importante s-au mai numarat rezultatele financiare mai bune decat anul trecut postate de Flamingo International pentru primul semestru al anului 2005 si profitul in crestere al Oil Terminal Constanta, cu 72% mai sus decat in urma cu un an.

Autor: Marius Pandele

Averea