Bursa a crescut in 2009, dar resimte efectele crizei

Joi, 31 Decembrie 2009, ora 13:45
2602 citiri
Bursa a crescut in 2009, dar resimte efectele crizei

Bursa de Valori Bucuresti a incheiat in cele din urma anul cu un avans de 37% pe indicele compozit, dupa scaderile masive din 2008 si din primele luni din 2009, insa brokerii considera ca piata romaneasca mai are mult de recuperat fata de nivelul de varf din 2007, atins inaintea crizei, informeaza NewsIn.

"Se pare ca in 2009 s-a ajuns la fundul sacului, iar de acum incolo incepe recuperarea.

La prima vedere, am vazut ca anul acesta a fost cel al unei recuperari de aproape un sfert fata de nivelul din 2007, iar ce putem invata de aici e ca o revenire nu are acelasi ritm ca si scaderea.

La urcus va fi mai greu", observa Leonard Visan, directorul general al societatii de administrare a investitiilor Investica.

Desi revenirea Bursei a fost neasteptata, atat ca amplitudine, cat si ca durata, tendinta generala fiind in permanenta crescatoare, optimismul detinatorilor de portofolii mai vechi ramane moderat, avand in vedere ca doar o parte din scaderile de anul trecut au fost recuperate.

Astfel, un investitor care are in portofoliu actiuni cumparate la sfarsitul lui 2007 a recuperat doar o treime din pierderi.

"In continuare, cine avea actiuni la sfarsitul lui 2007 nu a recuperat foarte mult", spune Razvan Pasol, seful Intercapital Invest.

"In ceea ce priveste cresterea pietei, fata de anul 2008, nu putem vorbi de un optimism, ci de un efect de pendul.

La sfarsitul anului trecut si inceputul 2009 piata a suferit scaderi ample, a coborat mai mult decat ar fi trebuit s-o faca, asa ca momentele ulterioare de crestere au fost oarecum firesti, deci vorbim de o revenire oarecum fireasca a preturilor", apreciaza Nicolae Ghergus, directorul casei de brokeraj Confindent Invest.

El considera ca anul acesta, la un nivel general, masurile ferme luate de companiile din sectorul privat pentru contracararea efectelor crizei au fost insuficiente, in contextul in care guvernul a gestionat ineficient criza.

De asemenea, Ghergus estimeaza ca eventualele masuri pe care guvernul le va lua in 2010 vor fi vizibile abia in a doua jumatate a anului, cand se poate spera la o revenire.

Lichiditatea pietei de actiuni a Bursei de Valori Bucuresti a scazut cu 26,7% anul acesta, pana la 5,09 miliarde lei, comparativ cu rulajul cu actiuni din anul precedent, de 6,95 miliarde lei.

In schimb, capitalizarea pietei reglementate a BVB a crescut cu 75% in perioada ianuarie-decembrie 2009, pana la 80,07 miliarde lei (19,05 miliarde euro), fata de nivelul de 45,7 miliarde lei atins la finalul anului trecut.

SIF: Indicele sectorial incheie pe plus 90%, sustinut si de discutiile privind pragul de detinere

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la BVB, a crescut cu 61,7% anul acesta, ajungand la 4.690,57 puncte, in vreme ce indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei cu exceptia SIF-urilor, a incheiat anul cu un avans de 37,3%, pana la 2.714,77 puncte.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a avut cea mai agresiva crestere, de 90,3%, la nivelul de 23.885,96 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a 15 dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB, a urcat cu 46,8%, pana la 9.674,67 puncte.

"Piata a intrat pe o tendinta descendenta la inceputul lunii octombrie, intrerupta de un val de crestere, care totusi nu a reusit sa depaseasca maximele.

In schimb, BET-FI a facut un nou maxim, dar nu a reusit sa se stabilizeze peste acel nivel, ceea ce confirma cel putin la nivel teoretic premisele unei corectii", spune Darie Moldovan, directorul departamentului de tranzactionare al Broker Cluj.

De asemenea, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a incheiat anul cu un plus de 66,5%, la 461,95 puncte, in vreme ce indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a castigat 71,1%, pana la nivelul de 596,16 puncte.

Comparativ cu marile piete europene, cresterile sunt apreciabile, insa vin dupa caderi mai brutale ale bursei romanesti in 2008.

Pe marile piete, indicele Dax al pietei din Frankfurt a crescut in 2009 cu 23,9%, in timp ce pietele din Londra si Paris se indreptau, inainte de inchiderea ultimei sedinte, spre un avans de peste 22% pentru intregul an.

Aprecierea spectaculoasa a actiunilor SIF a venit in contextul in care investitorii au aratat un interes sporit pentru acest sector, dupa ce un grup de parlamentari a anuntat ca a inaintat un proiect legislativ care viza ridicarea pragului de detinere de 1%, pana la 5%.

Desi proiectul a fost avizat favorabil de catre senatori, la jumatatea lunii septembrie, deputatii din comisia juridica au dat un aviz negativ, in luna decembrie, invocand anumite neajunsuri legale privind modul de desfasurare a AGEA care ar putea duce la modificarea actelor constitutive.

Totusi, deputatii au remarcat ca o eliminare totala a pragului ar inlatura dificultatile legate de monitorizarea si aplicarea legii.

Tranzactiile realizate cu actiunile din sectorul SIF au insumat 2,35 miliarde lei in 2009, adica 46,2% din lichiditatea totala a pietei de actiuni.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au generat cea mai mare lichiditate din piata anul acesta, cu un rulaj de 936,94 milioane lei, si s-au apreciat cu 117,09%, la pretul de 1,27 lei, in vreme ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au incheiat anul cu un avans de 115,09%, pana la un curs de 1,14 lei, in urma unor tranzactii de 601,3 milioane lei.

Pretul actiunilor SIF Transilvania (SIF3) a crescut cu 150%, pana la 0,68 lei, pe o lichiditate de 343,45 milioane lei, in timp ce titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) s-au scumpit cu 107,34%, la 1,13 lei, pe suportul unui rulaj de 247,53 milioane lei.

Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au inregistrat cea mai lenta apreciere, cu doar 13,6% la 0,71 lei, in urma unor schimburi de 221,52 milioane lei.

Brokerii mai cred ca si in prima jumatate a anului 2010 discutiile privind pragul de detinere la SIF-uri ar putea misca preturile in sus, dar si rezultatul anual al societatilor de investitii financiare.

"Pentru primele sase luni din 2010 vor fi doua aspecte importante care ar putea aduce cresteri pietei, insa nu cresteri consistente: discutia privind pragul la SIF-uri si profitul SIF-urilor pentru intregul an 2009, care probabil va fi unul destul de bun, generat in mare parte din dividentele primite de la banci", anticipeaza un broker.

Banci: Miscari neasteptate in actionariatul Bancii Transilvania pe final de an

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au fost intens tranzactionate in ultima parte a anului, in contextul in care Bank of Cyprus a intrat in actionariatul bancii, platind 58 milioane euro (circa 250 milioane lei) pentru 9,7% din capitalul social, devenind astfel al doilea actionar ca marime dupa BERD.

Tranzactia a evaluat institutia de credit romaneasca la aproape 600 milioane euro.

Banca cipriota a precizat ca participatia achizitionata are un scop investitional, in contextul in care achizitia a oferit o oportunitate de investi intr-o banca importanta de pe piata romaneasca la un pret atractiv.

Actionarul principal al companiei este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu o detinere de 14,55%.

De asemenea, International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, a intrat recent in actionariatul bancii, cu 3,62% din capital, dupa ce a convertit in actiuni obligatiunile in valoarea de 20 milioane dolari pe care institutia le detine la BT din 2005.

La nivelul intregului sector bancar, s-au realizat tranzactii in valoare totala de 1,49 miliarde lei in anul 2009, adica 29,2% din rulajul cu actiuni la BVB.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au captat a doua lichiditate din piata, in 2009, de 687,6 milioane lei, iar cotatia titlurilor a coborat cu 18,7%, pana la 2,13 lei.

In schimb, titlurile BRD SocGen (BRD) s-au scumpit cu 57,58%, la 13 lei, pe o lichiditate de 587,8 milioane lei, in timp ce actiunile Erste Bank (EBS) au castigat 87,7%, ajungand la cotatia de 109,80 lei, valoarea tranzactiilor fiind de 195,05 milioane lei.

Energie: Actiunile Rompetrol Rafinare devin performerele anului, dupa speculatiile legate de oferta de preluare

Daca pe sectorul bancar actiunile BT s-au remarcat prin volumul tranzactiilor, in segmentul energetic s-au remarcat titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), cu cea mai puternica ascensiune din piata a cotatiei, de 240,5%, pana la nivelul de 0,063 lei, in contextul in care investitorii au speculat viitoarea oferta de preluare care urmeaza a fi lansata de Grupul Rompetrol, actionarul majoritar.

Pe parcursul anului 2009, tranzactiile cu actiuni Rompetrol Rafinare au totalizat 152,3 milioane lei.

The Rompetrol Group, actionarul majoritar al Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services (PTR), a depus la inceputul lunii decembrie la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare rapoartele de evaluare necesar initierii ofertelor publice de preluare, dupa ce arbitrul pietei amendase grupul pentru ca nu predase la timp documentele respective.

In prezent, ambele rapoarte de evaluare pentru inceperea ofertelor de preluare la RRC si PTR sunt depuse la CNVM, insa arbitrul pietei ar putea lua o decizie in ianuarie o decizie in privinta celor doua operatiuni, in contextul in care a cerut noi clarificari privind documentele depuse de grup.

Pe de alta parte, actiunile Petrom (SNP) au avut cea mai mare lichiditate din sectorul energetic, de 294,56 milioane lei, iar actiunile s-au apreciat cu 37,6%, pana la 0,249 lei, in vreme ce actiunile Transgaz Medias (TGN) s-au scumpit cu 28,7%, la 157 lei, in urma unor tranzactii de 77,6 milioane lei.

Pretul actiunilor Dafora Medias (DAFR) a urcat cu 160,9%, pana la 0,102 lei, pe suportul unui rulaj de 75,58 milioane lei, in timp ce actiunile Transelectrica (TEL) s-au scumpit cu 22,7%, la 13,50 lei, pe o lichiditate de 56,84 milioane lei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația din zona euro – TradeVille
Inflația din zona euro – TradeVille
Cifra De Afaceri Din Industrie Se Majorează La finalul primelor 2 luni ale anului curent, cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 5.4% fata de aceeași perioada a anului anterior, datorita...
Dividendele din BET – peste 13 mld. RON – TradeVille
Dividendele din BET – peste 13 mld. RON – TradeVille
Dividendele Din BET – Peste 13 Mld. RON Companiile din structura indicelui bursier BET, care au anunțat pana acum propunerile de dividende, vor sa distribuie cumulat acționarilor dividende in...
#bursa, #crestere, #criza, #pierderi , #stiri Rompetrol