Bursa a fost dominata de cumparatori

Marti, 18 Iulie 2006, ora 00:19
1232 citiri

Am intrat deja in a doua jumatate a lunii iulie, o luna ce s-a aratat mai ingaduitoare cu investitorii la bursa, prin revenirile pe care principalele actiuni le-au inregistrat dupa scaderile din acest an. Astazi piata dadea semne de scadere in prima parte a ei. Nu numai la noi, dar si pe alte piete bursiere regionale sau mai indepartate, indicii au inregistrat scaderi la inceput de sedinta. Insa la circa o ora de la deschidere semnalul a fost dat de segmentul SIF, aici au avut loc o rasturnare de situatie odata cu preluarea fraielor pietei de catre cumparatori.

Ulterior si pe alte paliere importante ale bursei s-a intamplat acelasi lucru, cumparatorii au preluat comanda si pana la final cotatiile titlurilor bancare si petroliere au continuat sa urce. Indicele BET a inchis astfel pe o crestere de 2,1%, iar BET-FI la o valoare de 1,3% (tras in jos de SIF5, care nu a scapat de scaderile ce au afectat piata SIF in sedinta de vineri, sedinta in care acest titlu a fost suspendat).

O evolutie foarte buna a avut Banca Transilvania, care a incheiat la maximul de 1,11 RON/actiune, cu 3,7% mai sus decat vineri, a treia mare crestere a sedintei. Nu s-au transferat volume deosebite astazi, in total sunt aproape 3 milioane de actiuni, dar s-a putut observa o retragere a vanzatorilor la preturi mai mari in momentele in care cumparatorii nu asteptau ca acestia sa le accepte preturile si achizitionau actiuni in mod direct. TLV s-a remarcat in ultima perioada printr-o evolutie buna, ce ii dubleaza astfel performanta de a nu fi scazut in perioadele de evolutii negative ale pietei de acum cateva luni. Si la BRD-GSG au fost evolutii bune astazi, cursul a reusit sa sparga bariera de la 16 RON si a urcat pana la un maxim de 16,4 RON, incheind sesiunea la nivelul de 16,2 lei.

Nici din segmentul petrolier n-au lipsit cumparatorii, dupa ce la deschidere inregistrau usoare scaderi, ambele titluri au finalizat pe plus. Mai mult a crescut Rompetrol Rafinare, cu 2,7% la 0,0762 RON/actiune. In ultima perioada titlurile RRC au avut o volatilitate mult mai ridicata decat Petrom Bucuresti, care astazi a incheiat la maximul zilei, de 0,5250 RON/actiune (+1,9%). Insa altceva s-a remarcat astazi la SNP, sustinerea solida la cumparare din a doua parte a sedintei. Cantitati mari au fost postate la preturi ridicate, de exemplu la final aproape jumatate din toata cererea de actiuni era postata la preturi de cel putin 0,5 RON/actiune.

In ultimele zile am asistat la o evolutie exploziva a actiunilor Braiconf Braila, care au crescut uluitor pana la un maxim de 0,71 RON/actiune, revenind astfel in cateva zile la cotatiile de la finalul lunii septembrie 2005, de cand a inceput sa scada. Astfel, aproape un an de scaderi a fost anulat in cateva sedinte. Daca la inceputul acesti luni BRCR se tranzactiona la preturi de pana la 0,35 RON/actiune, astazi a atins un maxim de 0,71 RON pe fondul unor ordine mari de cumparare, a unor transferuri de proportii. In intreaga sedinta s-au rulat 2,6 milioane actiuni (5,8% din capitalul social), astfel incat am putea sa ne asteptam in zilele urmatoare la raportarea unor modificari in structura actionariatului (pana acum nu a sosit nimic in acest sens). La acest pret, actiunile BRCR inregistreaza o crestere de 62,5% in ultima luna, o performanta de invidiat relativ la media pietei.

Actiunile SIF au avut in linii mari acelasi traseu astazi, scaderi la inceput si cresteri pe urma, pana la final. Doar ca SIF Oltenia a debutat cu mult mai jos decat in ultima sedinta (cea de joi), fiind absenta in sedinta de scadere de vineri. La final, beneficiind de oferta slaba din piata, cateva ordine modeste de cumparare au dus cursul SIF Banat-Crisan pana la 2,17 RON/actiune, cu 4,8% mai sus decat vineri, cea mai buna performanta din segmentul SIF si a doua din intreaga piata.

Adresa : Calea Vitan nr.12, bl. V50 B, parter, ap. 29, sector 3

Telefon : 3224614/3215981

Fax : 3215981

email : office@primet.ro

Pagina internet : www.primet.ro