Bursa de Valori Bucuresti - 11 Noiembrie 2005

Vineri, 11 Noiembrie 2005, ora 18:53
965 citiri

Rezumatul zilei de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti prezentat de SSIF Prime TransactionBVB - Bursa de Valori Bucuresti

Saptamana s-a incheiat cu o sedinta de crestere, in care toti indicii au urcat cu mai mult de 1%, in conditii de lichiditate medie pentru aceasta luna, rulajul total fiind de 27,7 milioane RON. A fost o saptamana modesta, cu miscari de mica amplare la majoritatea actiunilor importante, in care doar segmentul SIF a crescut mai mult, BET-FI urcand cu 2,8% fata de saptamana anterioara. Pe pietele bursiere mari din estul Europei au avut loc scaderi generalizate astazi, indicii din Ungaria si Cehia depreciindu-se cu mai mult de 1%. La BVB cresterile s-au produs in prima jumatate a sedintei, dupa care piata a intrat in faza de conservare, nemaiexistand variatii mari.

De la prima categorie a pietei cel mai tranzactionat emitent a fost Banca Transilvania (TLV), cu un rulaj de aproape 3,26 milioane RON. Segmentul bancar a evoluat sub semnul cresterilor astazi, TLV a urcat la 1,1600 RON/actiune (+1,8%) unde a ramas pana la inchidere, in timp ce BRD a crescut cu 2,3% la 13,4000 RON/actiune. Chiar si la nivelul saptamanii titlurile BRD au avut o dinamica mai buna, crescand cu 3,9%, pe cand TLV inregistreaza variatie nula. Insa pentru ambele titluri bancare lichiditatea a fost modesta in sedinta de astazi.

De o lichiditate buna s-a bucurat si Sicomed Bucuresti (SCD), cu 2,44 milioane actiuni tranzactionate, in valoare de 3,3 milioane RON. Au fost cateva ordine mai mari lansate in piata, de sute de mii de actiuni. Cursul a avut un puseu de crestere, la maximul de 1,3900 RON/actiune, insa a inchis la fel ca ieri, la 1,3800 RON. Zvonistica pune cresterile de curs din ultimele zile si volumele mai mari tranzactionate pe seama unui fond de investitii, nemultumit de pretul din oferta de cumparare lansata de Zentiva.

In segmentul petrolier am asista la evolutii mai modeste, si nici lichiditatea nu a fost ca in alte zile. Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) a crescut la 0,1070 RON/actiune, maximul de azi si a inchis la 0,1060 RON (+1,9%), fiind mai mult o revenire dupa scaderile de ieri. S-au tranzactionat 15,5 milioane de actiuni, in valoare de 1,6 milioane RON. Actiunea Petrom Bucuresti (SNP) a avut o volatilitate la fel de mica, a atins un maxim de 0,4230 RON/actiune insa a inchis la fel ca ieri, la 0,4200 RON. Ambele titluri petroliere inregistreaza modificari foarte mici de pret fata de saptamana anterioara.

SIF-urile au fost la inaltime si astazi, crescand cu mai mult de 1% cu o singura exceptie. De asemenea, au avut si o lichiditate buna relativ la restul pietei, realizand mai mult de jumatate din valoarea de tranzactionare totala. SIF Moldova (SIF2) si SIF Oltenia (SIF5), au fost cele mai tranzactionate titluri de astazi, cu rulaje de peste 4,5 milioane RON fiecare.

BER - Bursa Electronica Rasdaq

Pentru emitentii de la Bursa Electronica Rasdaq sedinta de azi a fost una normala, lichiditatea a fost mica, lucru vizibil intr-un rulaj sub 2 milioane RON.

La prima categorie s-a mentinut Socep Constanta (SOCP) pe pozitia de cel mai tranzactionat titlu, cu un rulaj de 179,2 mii RON. Dupa scaderea brusca de la finalul sedintei de ieri, cursul si-a revenit direct de la deschidere, evoluand astazi deasupra unui prag de 0,2650 RON/actiune. Ultima tranzactie s-a facut chiar la maximul zilei, de 0,2710 RON, in crestere cu 4,2%.

Biofarm Bucuresti (BIOF) a avut o lichiditate mai mica decat in ultimele zile, desi a ramas cel mai tranzactionat emitent al sedintei. S-au transferat 1,74 milioane actiuni, in valoare de 933,8 mii lei, iar cursul a urcat in a doua parte a sedintei la 0,5400 RON/actiune, acolo fiind efectuate majoritatea tranzactiilor.

O alta societate mai tranzactionata astazi a fost Alcom Zalau (ALCO), una din societatile caracterizate printr-o lichiditate generala redusa in piata, dar astazi s-au transferat 148 mii actiuni (aprox. 2% din numarul total de actiuni emise) intr-o singura tranzactie, la pretul de 1,6000 RON/actiune (+23,3%), chiar la finalul sedintei. In zilele in care este deschisa piata XMBS (miercuri si vineri) apar deseori asemenea transferuri mai mari, chiar si la actiuni mai putin lichide.

SSIF Prime Transaction SA