Bursa de Valori Bucuresti - 18 Octombrie 2005

Marti, 18 Octombrie 2005, ora 17:57
1007 citiri

Rezumatul zile de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti prezentat de SSIF Prime TransactionBVB - Bursa de Valori Bucuresti

Piata bursiera din Romania s-a bucurat astazi de intrarile agresive ale cumparatorilor, pe principalele actiuni tranzactionate, in special pe SIF-uri. Presiune la cumparare a existat si pentru alte actiuni din principalele sectoare, insa in segmentul SIF au fost stabilite noi maxime istorice. Indicele BET a crescut cel mai mult, cu 5,1% la un nivel de peste 38500 puncte, iar valoarea totala tranzactionata astazi se ridica la 55,6 milioane RON, relevand o lichiditate buna.

Banca Transilvania (TLV) este emitentul cu cea mai buna lichiditate de la prima categorie. Volumul a depasit si astazi 6 milioane de actiuni, astfel ca rulajul total se situeaza la circa 7,5 milioane RON. Cursul nu a avut o volatilitate foarte mare astazi, a urcat la deschidere la maximul de 1,1400 RON/actiune, ulterior s-a mai stabilizat (fara sa coboare sub 1,1100 RON), pentru ca la final sa inchida tot la 1,1400 RON, in crestere cu 2,7% fata de sedinta precedenta. De la inceputul lunii titlurile TLV au crescut cu 9,6%, mai mult decat BRD, unde se inregistreaza o apreciere de 4%.

Actiunile petroliere au crescut si astazi pe bursele din Europa Centrala si de Est. La noi, Petrom Bucuresti (SNP) era in prima parte a sedintei singura actiune lichida pe scadere, coborand pana la un minim de 0,4290 RON/actiune. Ulterior au aparut cumparatori importanti pe titlurile SNP, care au crescut pe o lichiditate buna pana la maximul de 0,4460 RON/actiune. Fara o sustinere prea mare la aceste cotatii, cursul s-a mai corectat, inchizand la 0,4400 RON/actiune (+1,4%). Este prima zi de crestere din ultima saptamana, iar un alt lucru ce trebuie remarcat este ca aprecierea brusca a cursului din a doua parte a sedintei a fost insotita de volume mai mari, bunaoara un singur ordin de cumparare a fost de peste 700.000 actiuni. SNP a avut si astazi o lichiditate buna, cu un volum de peste 16 milioane de actiuni tranzactionate, in valoare de 7 milioane RON.

Rompetrol Rafinare Constanta (RRC/a>) a avut un traseu mult mai bun in aceasta luna, daca SNP a scazut cu aproape 3%, RRC a crescut cu 4,3%. Caracteristica pentru luna octombrie a fost volatilitatea mica a actiunilor RRC. La fel si astazi, cursul a crescut la 0,1210 RON/actiune la deschidere, ulterior s-a mai domolit, la fel cu intreaga piata, dupa care la final a mai avut loc un val de cumparari, ce a dus cursul la maximul de 0,1220 RON (+3,4%).

Insa adevaratele performante apartin segmentului SIF, unde a continuat si astazi, parca mai alert, presiunea la cumparare. Dupa deschiderea pe crestere, cotatiile SIF-urilor au suferit usoare scaderi, dupa care au urmat cresteri continue pana la final. Remarcabil ca perioadele de varf ale cursului din timpul sedintei au fost insotite de volume mai mari de tranzactionare. La nivelul pretului de inchdiere, cea mai mare crestere apartine SIF Banat-Crisana (SIF1), crestere de 5,9% la palierul de 1,8000 RON/actiune, cu toate ca SIF1 e singurul titlu SIF care nici macar nu si-a atins maximul istoric (de 1,8200 RON/actiune), celelalte stabilind noi maxime, in afara de SIF3 care a reatins astazi maximul de 4 august. Cu exceptia lui SIF3, celelalte titluri SIF inregistreaza aprecieri cuprinse intre 10% si 20% de la inceputul lunii octombrie.

BER - Bursa Electronica Rasdaq

Segmentul Rasdaq al pietei bursiere romanesti a fost lipsit de lichiditate astazi, o zi in care s-a indreptat aproape toata atentia spre titlurile lichide de la BVB. Astfel, s-a realizat un rulaj de 715 mii RON, din care jumatate s-a concentrat intr-un numar de 5 titluri.

La prima categorie Socep Constanta (SOCP) a revenit pe pozitia de cel mai tranzactionat titlu, insa se plaseaza pe primul loc cu un rulaj mic, de 59,4 milioane RON. Nici la nivelul cursului nu a impresionat cu nimic, avand o volatilitate foarte redusa (evoluand in tunelul 0,2400 A- 0,2500 RON/actiune) si a inchis la 0,2440 RON, cu 0,4% in scadere fata de ieri.

Biofarm Bucuresti (BIOF) a inceput sa fie din ce in ce mai putin tranzactionat, totodata echilibrandu-se la nivelul cursului. Astazi s-au transferat putin peste 450 mii actiuni, intre preturile de 0,4600 RON si 0,4700 RON, cu inchiderea la palierul maxim. In ultima perioada titlurile BIOF s-au stabilizat aici si nu s-au mai transferat pachetele mari de odinioara.

Una din evolutiile bune, care in plus a fost insotita de o lichiditate peste medie a fost cea a titlurilor Iproeb Bistrita (IPRU). Tranzactiile se faceau la 1,2000 lei in timpul sedintei, pentru ca la final un singur ordin de cumparare sa duca pretul la maximul de 1,2400 RON/actiune, in crestere cu 3,3%. Chiar si in urma cresterilor de la jumatatea lunii septembrie, actiunile IPRU inregistreaza de la inceputul acestui an o depreciere de peste 10%.

SSIF Prime Transaction SA