Bursa de Valori Bucuresti - 21 Noiembrie 2005

Luni, 21 Noiembrie 2005, ora 16:45
994 citiri

Rezumatul zilei de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti prezentat de SSIF Prime TransactionBVB - Bursa de Valori Bucuresti

Piata bursiera a intrat intr-o noua saptamana, cu o sedinta pozitiva, de cresteri semnificative in randul actiunilor mai importante. De asemenea, lichiditatea a fost foarte buna, cu mult mai buna decat in ultima perioada. S-au derulat tranzactii in valoare de 57,58 milioane RON, iar indicii bursieri au crescut in corpore, cel mai mult BET-FI, cu 3,3%. Cea mai mare parte a cresterilor s-au produs dupa deschiderea sedintei, dupa care piata a intrat intr-o faza de stagnare.

Petrom Bucuresti (SNP) a fost emitentul cu cea mai buna lichiditate de la prima categorie, cu un rulaj de 8,1 milioane RON pe piata principala, la care se adauga 2,2 milioane RON pe piata Deal. Cursul a deschis la maximul zilei, de 0,4330 RON/actiune, iar la jumatatea sedintei a avut loc o cadere mai puternica, in jurul mediei de 0,4250 RON/actiune, unde a si inchis, fara variatie fata de vineri. Tranzactiile Deal au totalizat 5,2 milioane actiuni si s-au efectuat la preturile de 0,4290 si 0,4250 RON/actiune. Si Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) a crescut dupa deschidere la maxim, 0,1170 RON/actiune, dupa care s-a stabilizat in jurul cursului de 0,1150 RON/actiune, in crestere cu 1,8% fata de vineri.

Si in segmentul bancar au fost cresteri generalizate. Actiunile Banca Transilvania (TLV), cu o lichiditate mai buna, au urcat cu 1,7% la 1,2200 RON/actiune, desi la inceputul sedintei a fost atins un maxim de 1,2300 lei. Titlurile BRD A- Groupe Societe Generale (BRD) au mai inregistrat un salt la finalul sedintei, ceea ce le-a asigurat o crestere mai mare, de 2,2%, la 13,7000 RON/actiune.

Nu au lipsit nici cresterile semnificative, mai mari de 10%. In conditii de lichiditate mai buna si cu o asemenea crestere de curs avem emitentul Prodplast Bucuresti (PPL/a>). Probabil rezultatele favorabile raportate pe primele noua luni si lichiditatea marita in urma cresterii de 17 ori a numarului de actiuni au atras cumparatorii pe acest titlu. Diferenta mare dintre cele mai bune preturi de cumparare si vanzare (spread-ul) a facut sa avem un numar redus de tranzactii in toata sedinta. La inceput s-au cumparat circa 20 mii actiuni la 2,2500 RON/actiune, dupa care nu s-au mai efectuat tranzactii pana in ultima ora a sedintei. Acestea insa au fost cumparari directe la preturile vanzatorilor, ce au totalizat aproape 100 de mii de actiuni si ce au dus cursul pana la maximul de 2,4700 RON/actiune (+10,3%).

Cresterile nu au ocolit nici segmentul SIF, lucru vizibil in aprecierea considerabila a indicelui BET-FI, pana la un nou maxim istoric. De data aceasta, pe prima pozitie atat din punctul de vedere al valorii tranzactionate cat si sub aspectul evolutiei cursului il avem pe SIF Muntenia (SIF4), care a inchis pe o crestere de 4,3% la 1,4500 RON/actiune, iar valoarea tranzactionata a depasit 1,8 milioane RON. Cel mai putin a crescut SIF Transilvania (SIF3), cu 2,7% la 1,9200 RON/actiune.

BER - Bursa Electronica Rasdaq

Valoarea totala a tranzactiilor a fost de aproape 1,6 miliarde lei, ceea ce denota o lichiditate modesta. Aproape jumatate din aceasta se datoreaza titlurilor Industria Laptelui Dambovita (INBO). Un total de 55500 actiuni INBO s-au tranzactionat in prima parte a sedintei, cele mai multe la 11,5 RON/actiune (+15%), dupa care activitatea pe acest titlu a incetat.

In rest nu au mai fost actiuni cu lichiditate buna, iar in cazul celor cu rulaj mai mare a existat un numar redus de tranzactii. Mai poate fi amintita societatea Elpreco Craiova (ELPS), cea mai tranzactionata de la a doua categorie, cu un volum de 3820 actiuni, in valoare de 240,6 mii RON. Ultima tranzactie a fost la 65 RON/actiune, in crestere cu 3,2%.

SSIF Prime Transaction SA