Bursa de Valori Bucuresti - 29 Septembrie 2005

Joi, 29 Septembrie 2005, ora 17:01
1018 citiri

In linii mari, sedinta de astazi a fost asemanatoare precedentei, cu scaderi in prima jumatate si usoare reveniri in cea de-a doua, totul in conditii de lichiditate foarte redusa. Segmentul SIF si cel petrolier au suferit, la fel ca ieri, corectii mai mari, in timp ce actiunile bancare si-au conservat valoarea de piata. Valoarea totala a tranzactiilor a fost in scadere, rulajul nu a atins 30 milioane RON, in conditiile in care in cea de-a doua parte a sedintei activitatea s-a redus semnificativ.BVB - Bursa de Valori Bucuresti

La fel ca ieri, la prima categorie cel mai tranzactionat emitent a fost Petrom Bucuresti (SNP), cu un rulaj de 2,4 milioane RON. Au fost tranzactionate peste 5,3 milioane de actiuni, iar cursul a scazut in prima ora mai mult, la 0,4520 RON/actiune, dupa care cererea si oferta din piata s-au echilibrat. Doar la final a fost un ordin ceva mai mare de vanzare, de aproape 400 mii actiuni, care a facut ca SNP sa inchida astazi la 0,4510 RON/actiune (-1,7%). Rompetrol Rafinare (RRC) a avut un final de sedinta mai fericit, aici s-au cumparat volume mai mari, in urma carora pretul a inchis la 0,1160 RON/actiune (-0,9%), dupa ce a fost atins un minim de 0,1140 RON.

In aceeasi situatie s-a aflat si Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD), unul din putinele cazuri de crestere de curs de la prima categorie. Dupa ce pretul actiunilor a scazut la 12,8000 RON/actiune in prima parte a sedintei, cumparatorii au revenit in piata si au echilibrat balanta, iar la final, profitand de retragerea de la vanzare, un singur ordin de cumparare cu un volum minimal a reusit sa duca pretul la 13,1000 RON, cu 0,8% in crestere fata de inchdierea de ieri. Lichiditatea a fost modesta, in total s-au transferat mai putin de 70 mii actiuni.

Desi astazi a fost prima zi ex-dividend la Flamingo International Bucuresti (FLA), pentru majorarea de capital social de 6 ori, cursul nu a fost lasat sa fluctueze liber de la inceputul sedintei, scazand imediat cu 15% la 2,1300 RON/actiune. Dupa suspendarea limitei cursul a ajuns la 0,4700 RON/actiune, dupa care nu au mai avut loc oscilatii de amploare, inchizand la 0,4460 RON/actiune. Pentru a-si mentine aceeasi capitalizare, cursul titlurilor FLA trebuia sa scada la 0,4170 RON, in aceste conditii evolutia de astazi reprezentand de fapt o crestere de 7%.

Actiunile SIF nu au scapat nici astazi de corectie, desi au avut oarecare sustinere la cumparare. Insa unii investitori au preferat sa vanda direct la preturile cumparatorilor, chiar daca nu au exercitat o presiune mare in piata. La nivelul pretului de inchidere, cea mai mare scadere o inregistreaza SIF Moldova (SIF2), de 1,9% la 1,5500 RON/actiune. De altfel, SIF2 este unul din cele mai tranzactionate titluri din piata, cu un rulaj de aproape 6 milioane RON.

BER - Bursa Electronica Rasdaq

Actiunile Socep Constanta (SOCP) au revenit in forta pe prima pozitie, la prima categorie, sub aspectul lichiditatii. Au fost tranzactionate 2 milioane de actiuni astazi, in conditiile unor volume de ordinul sutelor de mii de actiuni, iar pretul a inchis pe crestere, la 0,2600 RON/actiune (+0,8%), fara fluctuatii mari in timpul sedintei.

Una din cele mai bune evolutii din aceasta luna, pana acum cateva zile, o inregistra Asrdaf Cluj-Napoca (ARDF), cu o crestere de circa 30%. Ieri si astazi insa cursul a suferit corectii majore, in contextul dezvaluirii in presa a problemelor de lichiditate cu care pare sa se confrunte compania, probleme ce au facut ca CSA (Comisia de Supraveghere a Asigurarilor) sa deschida procedura de redresare financiara, ce are ca scop evitarea blocajelor financiare. Astfel, pentru ameliorarea indicatorilor de lichiditate si solvabilitate compania este nevoita sa deruleze o majorare de capital social, de al carei succes depinde revenirea la normal. Lucru vazut intr-o lumina pesimista de investitori, astfel incat astazi cursul a scazut cu 11,8%, la 0,2910 RON/actiune.

Biofarm Bucuresti (BIOF) nu a mai avut nici pe departe lichiditatea de odinioara, in toata sedinta fiind tranzactionate sub 400 mii actiuni. Cel mai bun pret oferit pe actinui s-a mutat de la 0,4000 RON/actiune la 0,3900 RON, unde s-au transferat pachete importante de actiuni.

SSIF Prime Transaction SA