Bursa de Valori Bucuresti - 8 Noiembrie 2005

Marti, 08 Noiembrie 2005, ora 16:45
962 citiri

Rezumatul zilei de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti prezentat de SSIF Prime TransactionBVB - Bursa de Valori Bucuresti

Pentru a treia sedinta consecutiv, piata bursiera s-a caracterizat printr-o lichiditate redusa, cu un rulaj aflat la media de 30 milioane RON. In general au fost tranzactionate volume mici, in lipsa unei presiuni dintr-o parte sau alta. Indicii BET si BET-C au scazut in prima jumatate dupa care sau stabilizat, inchizand pe scaderi de peste 1%, in timp ce BET-FI si-a mentinut in toata sedinta o tendinta usor crescatoare, astfel ca este singurul indice care a inchis pe crestere (+1%).

In general actiunile Blue-Chip au avut evolutii modeste, oscilatii reduse ale preturilor, cu cateva exceptii. Una dintre ele este Petrom Bucuresti (SNP), care dupa cresterea brusca de la finalul sedintei de ieri a resimtit un recul puternic astazi, scazand in prima ora la palierul de 0,4250 RON/actiune. Apoi n-au mai existat fluctuatii mari, SNP a evoluat aproape liniar, insa la final a mai fost un val de vanzari ce au dus pretul pana la un minim de 0,4200 RON/actiune. La nivelul pretului de inchidere, de 0,4220 RON, titlurile SNP inregistreaza o scadere de 6,2%, una dintre cele mai mari scaderi ale sedintei. Volumul a fost mai bun decat ieri, depasind 12 milioane actiuni, iar cantitatile de la vanzare depaseau cu mult cererea, insa erau afisate la preturi mai mari, de peste 0,4500 RON/actiune.

Un al doilea exemplu de fluctuatie mai mare a pretului vine tot din industria petroliera, Rompetrol Rafinare Constanta (RRC). Aici cursul a deschis direct pe crestere, evoluand pana la final in jurul palierelor de 0,1060 A- 0,1070 RON/actiune. In a doua parte a sedintei a existat un salt pana la 0,1090 RON, maximul zilei, insa nu a existat sustinere la acest pret, astfel ca titlurile RRC s-au intors la palierele amintite, inchizand la 0,1070 lei (+2,9%). Astazi nu am mai asistat la aceeasi lichiditate in cazul RRC, fiind trazactionate putin peste 32 milioane actiuni, in valoare de 3,5 milioane RON.

Actiunile BRD A- Groupe Societe Generale (BRD), dupa cresterea brusca de la finalul sedintei de ieri, au resimtit de asemenea o corecite negatia. Cursul a scazut la 13,2000 RON/actiune in prima parte a sedintei, s-a stabilizat aici pana la final, pentru ca in ultimul minut cateva ordine de vanzare sa duca la un pret de inchidere de 13,1000 lei (-2,2%). Cu toate acestea, cresterea de ieri nu a fost neutralizata decat partial, iar volumul tranzactionat astazi nu a fost nici jumatate din cel de ieri.

Actiunile SIF au inchis toate la preturi mai mari decat in sedinta precedenta, desi majoritatea au evoluat la variatii foarte mici in intreaga sedinta sau chiar fara variatii. SIF Oltenia (SIF5) constituite o exceptie, aici incepand sa apara cumparatori chiar de la inceput, astfel incat a inchis la un pret de 2,1600 RON/actiune (+1,9%). SIF5 a fost si cel mai tranzactionat titlu din piata, cu un rulaj de 6,5 milioane RON.

BER - Bursa Electronica Rasdaq

Pe piata Rasdaq a fost o sedinta obisnuita, cu o lichiditate medie si cu un numar redus de societati reprezentative pentru fiecare categorie. La prima categorie, de exemplu, cel mai tranzactionat emitent a fost Socep Constanta (SOCP), cu un rulaj de 172,4 mii RON. Cursul a crescut cu putin si astazi, cu 0,4% la 0,2660 RON/actiune, dupa cateva salturi la palierul de 0,2700 RON. Lichiditatea destul de mica permite variatii bune in timpul sedintelor, dar implica de asemenea o anumita fragilitate a cotatiilor. De la inceputul lunii titlurile SOCP inregistreaza o scadere de 3,3%.

A doua categorie a fost reprezentata de Asigurarea Romaneasca Asirom SA (ASRA), unde a doua zi consecutiv a avut loc o evolutie buna a cursului insotita de lichiditate in crestere. Astfel, s-au tranzactionat aproape 200 mii actiuni, in valoare de 105 mii RON. Cursul a urcat la un maxim de 0,5400 RON/actiune, inchizand la 0,5300 lei, cu 6% mai sus decat ieri.

Biofarm Bucuresti (BIOF) a fost cel mai tranzactionat emitent, pe fundalul unei usoare presiuni la cumparare aparuta in a doua parte a sedintei. Cursul a ajuns, in aceste conditii, la un maxim de 0,5200 RON/actiune, unde se executau majoritatea tranzactiilor, ceea ce a generat o apreciere a pretului mediu de 1,3%. Volumul a fost mai bun fata de zilele trecute, depasind 2,6 milioane actiuni.

O lichiditate mai buna decat de obicei se observa in cazul actiunilor Iproeb Bistrita (IPRU), cu care s-au derulat astazi tranzactii in valoare de aproape 200 mii RON. Majoritatea actiunilor s-au transferat in prima ora a sedintei, direct la preturile vanzatorilor, astfel ca pretul a crescut brusc la 1,3200 RON/actiune. Apoi titlurile IPRU au intrat in umbra, numarul de tranzactii a scazut foarte mult, iar la nivelul pretului de inchidere, de 1,3300 lei, inregistram o crestere de 9%.

SSIF Prime Transaction SA