Bursa s-a intors la letargia cu care ne-am obisnuit in ultimul timp

Joi, 13 Aprilie 2006, ora 01:27
1015 citiri

Dupa cateva sedinte mai bune, in care piata a revenit la o lichiditate mai buna, astazi s-a intors la starea cu care ne-a obisnuit in ultimul timp.Ritmul de tranzactionare a scazut, activitatea de investitii a fost din nou modesta, astfel ca in intreaga sedinta s-au derulat tranzactii in valoare de 17,9 milioane RON. Indicii bursieri au avut fluctuatii de mica amploare, iar singurul care a incheiat sedinta pe plus este BET-C, ajutat de cateva actiuni care au crescut spectaculos, in special din al doilea esalon al bursei. In rest, o sedinta linistita, in care titlurile cele mai importante au refuzat sa surprinda, iar investitorii lasau impresia ca asteapta preturi mai avantajoase pentru a intra in piata.

Banca Transilvania (TLV) a fost cel mai tranzactionat emitent de la prima categorie, cu un rulaj de aproape 2 milioane RON. Sub aspectul cursului nici nu ne asteptam la altceva decat la o evolutie apatica, desi astazi a avut loc o prima crestere dupa o saptamana mai putin favorabila. Nu la fel a evoluat BRD A- Groupe Societe Generale (BRD), aici ultima saptamana a fost una pozitiva, in care cursul si-a revenit la palierul de 18 RON. Astazi insa a scazut sub acest palier, in prima parte a sedintei si a inchis la 17,9 RON/actiune (-1,1%).

Marele castigator de ieri, Rompetrol Rafinare (RRC) s-a plafonat in sedinta de astazi. A fost de departe cel mai tranzactionat emitent de la a doua categorie, insa acest lucru nu l-a ajutat prea mult. La jumatatea sedintei au inceput sa apara vanzatorii in piata, a avut loc o prima cadere a cursului. Si-a revenit ulterior, insa pana la final s-a inscris pe o noua panta de scadere, inchiderea avand loc la 0,099 RON/actiune (-0,9%). In ultima luna multi investitori au avut ocazia sa cumpere actiuni RRC la preturi cuprinse intre 0,0800 si 0,0900 RON/actiune, astfel ca saltul brusc inregistrat ieri a oferit ocazia unor castiguri substantiale, in termen scurt si pe o actiune cu un grad mai ridicat de risc (nu datorita situatiei financiare ci din motive ce tin mai putin de companie). Astfel, e firesc ca apreicerea de ieri a cursului sa fie urmata de un recul.

Destul de surprinzatoare a fost evolutia actiunilor Rafinariei Astra Romana Ploiesti (ASP), o societate cu o situatie financiara dificila si cu o lichiditate bursiera redusa. Aici s-a pus insa problema delistarii, momentan neaprobata in AGA, din care cauza actiunile ASP par atractive. Atat activul net unitar cat si pretul mediu ponderat din ultimul an (elemente ce pot fi luate in calcul la stabilirea pretului de retragere din societate in cazul delistarii) sunt peste actualele cotatii din piata. Avand o lichiditate mica, titlurile ASP au de asemenea o volatilitate ridicata, cursul oscileaza mult la nivelul aceleiasi zile. Insa astazi a fost ceva in plus, volumul tranzactionat, de 2,25 milioane actiuni este un maxim al ultimelor zece luni. Au fost lansate ordine importante de cumparare in piata, iar cursul a crescut dupa o ora la maximul posibil de 0,0460 RON/actiune (+15%), unde pana la urma a si inchis sedinta.

Piata SIF a parcurs o sedinta linistita, aici nu au fost evenimente deosebite. Unele SIF-uri au inchis pe crestere, altele pe scadere, insa nici unul nu variaza cu mai mult de trei pasi de cotare (0,0300 RON) fata de sedinta anterioara. Cel mai tranzactionat din intreaga sedinta este SIF Transilvania (SIF3), cu un rulaj de 2,65 milioane RON si o scadere de curs de 0,5%, la 2,12 RON/actiune.

12 aprilie 2006

Adresa : Calea Vitan nr.12, bl. V50 B, parter, ap. 29, sector 3

Telefon : 3224614/3215981

Fax : 3215981

email : office@primet.ro

Pagina internet : www.primet.ro

Directnews - cel mai dinamic site de stiri si comentarii online. Intra, citeste si voteaza cele mai interesante articole. Tu esti editorul!