Fitch a pus sub supraveghere ratingul Rompetrol

Vineri, 17 Septembrie 2010, ora 00:32
1092 citiri
Fitch a pus sub supraveghere ratingul Rompetrol

Agentia de evaluare financiara Fitch a pus sub supraveghere, pentru o eventuala retrogradare, ratingul "B+" pentru credite pe termen lung al grupului Rompetrol, dupa ce Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a instituit sechestru asupra unor active ale subsidiarei Rompetrol Rafinare, potrivit Mediafax.

Decizia ANAF este legata de obligatiunile convertibile, in valoare de 570 de milioane de euro (740 de milioane de dolari), scadente la 30 septembrie, emise in 2003 statului roman in cadrul unei conversii a datoriilor Rompetrol Rafinare.

Potrivit ANAF, Rompetrol a ales modalitatea de rascumparare a obligatiunilor cand a efectuat o plata partiala in august, in valoare de 54 de milioane de euro, iar restul titlurilor nu pot fi convertite in actiuni. Aceasta interpretare este in contradictie cu planurile Rompetrol de a rascumpara partial obligatiunile si de a converti cea mai mare parte in actiuni, se arata intr-un comunicat Fitch.

In urma conversiei, statul ar deveni actionar minoritar la Rompetrol Rafinare. Fitch continua sa ia in calcul pentru evaluarea grupului Rompetrol ca Rompetrol Rafinare va converti cea mai mare parte a obligatiunilor si nu va plati suma ramasa de 516 milioane de euro (670 de milioane de dolari).

Supravegherea cu implicatii negative reflecta presiunea crescuta din partea guvernului si incertitudinea tot mai mare referitoare la deznodamantul disputei legale dintre ANAF si grupul Rompetrol, se arata in comunicat.

Ratingul grupului Rompetrol se bazeaza pe o abordare de jos in sus, conforma metodologiei Fitch referitoare la legaturile dintre companii si subsidiare. Calificativul reflecta ratingul individual, de "CCC", si un suport de trei trepte datorat sprijinului eventual din partea KazMunaiGaz (KMG), care detine grupul Rompetrol.

KMG, actionar unic al Rompetrol din iulie 2009, a oferit sprijin financiar substantial grupului Rompetrol in a doua jumatate a anului trecut. Acest sprijin s-a derulat sub forma unei injectii de capital de 1,1 miliarde de dolari, ca avans pentru o majorare de capital.

Fondurile din majorarea de capital au fost folosite in mare parte pentru plata unor imprumuturi bancare si a altor datorii, rezultand o situatie financiara imbunatatita, se arata in comunicat.

Grupul Rompetrol a primit sprijin suplimentar de la KMG sub forma unor imprumuturi subordonate din partea actionarilor (596 de milioane de dolari in iunie 2009). Fitch evalueaza legaturile dintre grupul Rompetrol si KMG ca solide, in timp ce legaturile operationale sunt moderate.

Lichiditatea grupului Rompetrol va continua sa fie sustinuta de KMG, considera Fitch. In pofida imbunatatirii situatiei dupa injectia de fonduri de anul trecut, Fitch considera ca lichiditatea grupului Romeptro este, in prezent, insuficienta.

La finele lunii iunie 2010, grupul Rompetrol avea fonduri de 127 de milioane de dolari, fata de datorii pe termen scurt de 478 milioane de dolari (excluzand imprumuturile de la actionari). Riscurile legate de refinantarea imprumuturilor de 596 de milioane de dolari de la actionari, scadente in martie 2011, este redus, noteaza analistii Fitch, avand in vedere sustinerea din partea KMG.

#fitch, #rompetrol, #retrogradare , #stiri Rompetrol