Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Investitorii in actiuni ''Rompetrol Rafinare'' sint mai saraci cu 40 de milioane de euro

Investitorii in actiuni ''Rompetrol Rafinare'' sint mai saraci cu 40 de milioane de euro
Acesta este impactul pe care il are scaderea cu 7,4% a pretului actiunilor "Rompetrol Rafinare" asupra capitalizarii bursiere.Actiunile "Rompetrol Rafinare" Constanta au fost reluate ieri la tranzactionare, dupa ce, au fost suspendate o data cu anuntul sechestrului pe pachetul detinut de "Rompetrol Olanda". Decizia Parchetului de a pune sechestrul pe o parte din actiunile "Rompetrol Rafinare" nu a picat chiar bine pasionatilor de actiuni RRC, care si-au vazut diminuata investitia cu 7,43% intr-o singura zi. Inainte de a fi suspendata de la tranzactionare, capitalizarea bursiera a rafinariei a fost de 2,11 miliarde de lei, ieri, insa, aceasta s-a redus pina la 1,97 miliarde de lei. Un calcul simplu indica o scadere de la o zi la alta cu 0,14 miliarde de lei. Altfel spus, investitorii in actiuni RRC sint mai saraci cu 40 milioane de euro.
Deschiderea sedintei bursiere de ieri s-a facut la pretul de 0,0910 RON/actiune, dupa care cursul a reusit sa atinga maximul zilei de 0,0949 RON/actiune. Ulterior insa, vinzatorii nu au ezitat si au continuat sa-si plaseze ordinele, astfel ca, pretul a scazut catre nivelul de 0,0930 RON/actiune. Brokerii apreciaza ca la acest nivel de pret a existat un suport destul de puternic in piata din partea unui cumparator. La finalul sesiunii, un ordin de cumparare de 600.000 de actiuni a dus la un pret de 0,0935 RON/actiune. In aceste conditii, cursul a fost cu 7,4% sub cel precedent. Valoarea totala tranzactionata a fost de peste 6 milioane de RON, raportata la un volum de peste 67,55 milioane de titluri transferate.

Andrei Anghel, analist al SSIF A"Confident InvestA", ne-a declarat: A"Pierderea asta potentiala ma tem ca nu a ramas numai «pe hirtie» in cazul multora, mai ales a investitorilor mici, care au cazut prada impulsului de a «scapa» de aceste actiuni si le-au vindut probabil in deschidere, la un pret cu 9,9% mai micA". Domnia sa este de parere ca discursul lui Dinu Patriciu nu le-a influentat prea mult decizia, desi acesta a mentionat la un moment dat ca in urma hotaririi luata de Parchet, nu el pierde sau Grupul Rompetrol, ci tocmai acele A"victime colateraleA" intre care putem include si micii actionari ce au reactionat probabil instinctual ieri. Din pacate, opineaza analistul A"Confident InvestA", majoritatea jucatorilor pe Bursa au exact cunostintele necesare pentru a decide corect daca sa vinda sau sa cumpere, dar sint prea putini cei care aprecieaza A"fineturiA" de genul A"vind doar pentru cel putin X leiA" sau A"cumpar cu cel mult Y lei pe actiuneA". A"Nu e de mirare ca Bursa noastra exagereaza mereu vestile, fie ele bune sau rele. Iar cu acel optimism caracteristic, investitorii vor ridica peste citeva zile iarasi in slavi actiunile, fie ele RRC sau altele, doar pentru a primi iarasi o lectie pe care si-o insusesc atit de greu! A", concluzioneaza Andrei Anghel.

Analistul A"Intercapital InvestA", Adrian Lupsan opineaza: A"Din pacate evolutia de ieri a cotatiei companiei "Rompetrol" confirma asteptarile pesimiste ale brokerilor din piata. Daca mesajele mediatice negative A"scurse" pina in aceasta perioada faceau referinta directa catre anumite persoane din conducerea companiei, conform ultimelor informatii, recentul sechestru initiat de procurori aduce atingerea directa companiei si imaginii pe care acesta o are in mediul de afaceri, mai adauga domnul Lupsan. Oricum, in opinia domniei sale, mesajul pe termen mediu pentru aceste actiuni nu poate fi decit unul negativ, iar actiunea A"Rompetrol RafinareA" va ramine, cel putin in aceasta perioada preferata speculatorilor si a investitorilor cu grad ridicat de risc, tentati in primul rind de pretul extrem de atractiv la care se tranzactioneaza aceste actiuni in ultimele saptamini.

Unii dintre brokeri se asteapta la o continuare si in cursul acestei zile a evolutiei derscendente a pretului, altii sint optimisti si spera intr-o revenire a pretului, apreciind ca nivelul cotatiei la care s-a ajuns este unul redus, care poate stimula investitorii - cumparatori. Exista insa brokeri care se abtin de la comentarii si marturisesc ca nu vor mai actiona in nici un fel pe actiunea RRC pina la solutionarea problemelor aparute in amplul dosar "Rompetrol". De asemenea, o alta categorie a actorilor pietei o reprezinta cei care apreciaza ca in urmatoarele sedinte titlul va intra intr-o perioada de acumulare.

Andreea Negru
Bursa

Investmania - cea mai rapida cale de a invata sa joci la Bursa.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 737 ori