KazMunaiGaz ar putea rascumpara actiunile pe care statul este posibil sa le preia la Rompetrol

Marti, 13 Iulie 2010, ora 13:05
1177 citiri
KazMunaiGaz ar putea rascumpara actiunile pe care statul este posibil sa le preia la Rompetrol

KazMunaiGaz, care detine grupul Rompetrol, ar putea rascumpara actiunile pe care Guvernul este posibil sa le preia la Rompetrol Rafinare, daca compania kazaha nu va plati integral datoria catre statul roman, a declarat marti presedintele Rompetrol, Saduokhas Meraliyev, precizeaza Mediafax.

"Nu am semnat inca niciun document final in privinta datoriei cu Ministerul Finantelor. Daca statul va prelua actiuni la Rompetrol Rafinare, noi le putem rascumpara, pentru ca avem drept de preemptiune", a afirmat Meraliyev, marti, intr-o conferinta de presa.

Compania Rompetrol Rafinare, parte a grupului Rompetrol, si-a majorat capitalul social cu circa 100 milioane dolari, in contul datoriei catre bugetul de stat.

Grupul Rompetrol trebuie sa ramburseze 2,4 miliarde de lei in contul datoriilor istorice ale rafinariei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligatiuni de stat din anul 2003.

In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.

Intrebat daca este posibil ca statul, preluand actiuni la Rompetrol Rafinare, sa le vanda catre terti, Meraliyev a raspuns "da, este foarte posibil, dar noi avem drept de preemptiune".

"As fi fericit sa avem guvernul ca partener. Dar guvernul este guvern", a spus Meraliyev.

El a adaugat ca prioritatea KazMunaiGaz (KMG) este modernizarea grupului Rompetrol, pentru care, in acest an, sunt bugetate investitii de 250 milioane dolari.

Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Trump Media, compania fostului președinte american Donald Trump, care deţine reţeaua de socializare Truth Social, debutează marţi, 26 martie, la bursă, pe piaţa NASDAQ, transmite CNBC....
#actiuni, #kazmunaigaz, #rascumparare, #rompetrol , #stiri Rompetrol