Piata a evoluat mai mult pe scadere in prima sedinta bursiera a saptamanii

Marti, 09 Ianuarie 2007, ora 08:54
825 citiri

Indicii au inchis toti in scadere, BET-C cu 0,4%, iar indicele BET-FI la o valoare apropiata de minima zilei depreciindu-se cu 2,18%. Valoarea tranzactiilor s-a ridicat la suma de 54,73 milioane RON, mai mare decat in sedinta precedenta cu 23%. A fost o sedinta dominata de evolutii bune la nivelul cursului de tranzactionare, in general in randul titlurilor din esalonul secund al bursei, pe cand aproape toate blue-chips-urile au inregistrat scaderi.

In segmentul bancar, titlurile BRD-GSG (BRD) au mentinut un nivel ridicat al lichiditatii efectuandu-se tranzactii cu 134 mii actiuni, in valoare de 2,74 milioane RON, insa cursul a suferit o usoara corectie de aproximativ un procent la 20,5000 RON/actiune. Dupa o coborare pana la un minim de 20,2000 RON/actiune, BRD a inceput treptat sa recupereze din terenul pierdut ajungand pana spre finalul sedintei la nivelul pretului de referinta, insa nu a rezistat mult timp aici, inchizand sedinta in scadere. Titlurile Banca Transilvania (TLV) au avut aproximativ aceeasi evolutie ca in sedinta precedenta, pe un trading range intre 1,0400 - 1,0600 RON/actiune, ultima tranzactie realizandu-se la nivelul pretului de referinta de 1,0500 RON/actiune; deci, o sedinta de consolidare in dreptul acestor titluri. In cazul titlurilor BCC s-a consemnat o usoara depreciere de un pas de cotare la 0,5950 RON/actiune (-0,83%).

Evolutii diferite ale titlurilor din segmentul petrolier, unde RRC continua pe trendul ascendent pe care s-a incadrat de ceva vreme, in schimb Petrom (SNP) stagneaza in jurul nivelului de 0,6000 RON/actiune. Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) a urcat pana la un maxim de 0,0989 RON/actiune, indreptandu-se astfel incet catre pragul psihologic de 1 RON, pe fondul unui volum total de tranzactionare de 17,1 milioane actiuni. Si titlurile SNP au inregistrat o lichiditate ridicata, fiind transferate peste 5,15 milioane actiuni, insa cursul a inchis la 0,6000 RON/actiune, in scadere cu 0,83%.

Dintre Blue-Chips-uri, alaturi de RRC, titlurile Oltchim Rm. Valcea (OLT) au fost singurele care au inregistrat evolutii ascendente ale cursului, pe o lichidiate de asemenea ridicata. Inca de la deschidere, OLT s-a incadrat pe o panta ascendenta, atingand maxima la 0,4940 RON/actiune, insa spre final avantul luat s-a mai temperat, ultima tranzactie realizandu-se la 0,4820 RON/actiune (+3,66%). Printr-un comunicat trimis Bursei, conducerea companiei sustine propunerea legislativa in care se vorbeste de majorarea capitalului social cu creanta AVAS si cu acordarea drepturilor de preferinta pentru actionarii minoritari la valoarea nominala. Se doreste astfel rezolvarea problemei datoriei societatii catre AVAS printr-o metoda care sa multumeasca atat statul roman cat si actionarii minoritari.

Din esalonul secund, s-au remarcat in special printr-o lichiditate ceva mai sporita decat de obicei titlurile VAE Apcarom Buzau (APC) (+14,67%) si Loulis Bucuresti (MPN) (+14,29), nemaivorbiind de aprecierea cotatiilor pana la maximile admise de regulament. La polul opus s-au situat titlurile Mechel Targoviste (COS), care au inchis pe scadere la nivelul de 7,4000 RON/actiune (-14,45%) pe fondul unui rulaj valoric cumulat de peste 480 mii RON. De remarcat ca in debutul sedintei, COS urcase pana la un maxim de 9,9000 RON/actiune si parea ca va continua seria de cresteri extraordinare din ultima perioada.

Titlurile SIF au dominat sedinta de la un cap la altul la capitolul lichiditate, SIF Oltenia (SIF5) si SIF Moldova (SIF2) cumuland rulaje valorice de peste 16,1 milioane RON, respectiv 13,76 milioane RON. La nivelul cursului insa s-au inregistrat scaderi generalizate, cea mai consistenta fiind in dreptul titlurilor SIF2, de 3,74% la 3,3500 RON/actiune. La jumatatea sedintei s-a simtit o oarecare intrare mai hotarata a cumparatorilor in piata, balanta echilibrandu-se, insa spre final vanzatorii au preluat initiativa, ducand astfel la o depreciere medie a segmentului financiar cu peste 2%.

SSIF Prime Transaction