Piata bursiera a inregistrat un recul

Joi, 06 Iulie 2006, ora 02:46
1060 citiri

Este o reactie la cresterile puternice din ultima saptamana. E fireasca o asemenea evolutie, venita din marcarea unor profituri destul de consistente obtinute intr-un termen atat de scurt.Indicii au scazut chiar la deschidere, s-au mai echilibrat ulterior, iar in a doua parte a sedintei a mai fost o usoara scadere, astfel ca la final consemneaza deprecieri de circa 2% fata de inchiderile de ieri. Lichiditatea a fost relativ buna, desi nu a atins cotele din zilele de crestere, deoarece la un moment dat piata intrase intr-o faza apatica, cu o dinamica redusa a tranzactiilor.

Una din cele mai mari scaderi ale sedintei si cea mai mare dintre societatile din primul esalon al bursei o inregistreaza BRD-GSG (BRD). Doua faze se pot distinge in evolutia titlurilor BRD, una de scadere pana la jumatatea sedintei, la 16,3 RON/actiune si o a doua de stagnare in jurul acestui palier, cu inchidere la minimul de 16,2 RON (-3,6%). Astfel, cursul BRD s-a mai departat de palierul de 17 RON si inregistreaza o scadere de 2,4% fata de luna anterioara. Banca Transilvania (TLV) nu a surprins cu nimic astazi, cursul a avut o cadere temporara la 1,03 RON/actiune (la jumatatea sedintei se vindea destul de frecvent la acel pret), insa la final si-a revenit si a inchis la fel ca ieri, la 1,06 RON/actiune.

Actiunile petroliere au scazut de asemenea, in ultima perioada par lipsite de elemente de atractivitate (in fazele de crestere nu a crescut in mod vizibil si lichiditatea). Rompetrol Rafinare (RRC) a scazut dupa deschidere pana la 0,0704 RON, o cadere brusca urmata de o revenire la fel de rapida deasupra palierului de 0,0710 RON/actiune. Doar spre finalul sedintei au crescut volumele, se transferau pachete de sute de mii de actiuni, chiar si de peste un milion, iar la inchidere vanzarile mai mari au dus cursul pana la 0,0706 RON/actiune (-1,8%).

Mult mai stabil a evoluat Petrom Bucuresti (SNP), desi consemneaza o scadere mai mare la inchidere, de 2,8% la 0,5150 RON/actiune. Cursul insa a ajuns la acest nivel inca din primele minute ale sedintei, de la care nu s-a departat prea mult pana la final, maximul zilei fiind 0,5250 RON. In ceea ce priveste segmentul petrolier (de altfel, nu numai) se asteapta rezultatele financiare pe primul semestru, care probabil vor aduce unele surprize tinand cont de cresterea continua a cotatiei petroliere. Mai mult, la SNP va fi discutat in guvern, in maxim o luna, proiectul de lege privind pachetul de 8% ce va fi vandut salariatilor Petrom.

Titlurile SIF au deschis pe scadere, si-au revenit dupa cateva minute si au inceput din nou sa scada. La jumatatea sedintei erau atinse minimele, dupa care au avut loc usoare cresteri. Cea mai mare scadere de curs o inregistreaza SIF Moldova (SIF2), la 1,75 RON/actiune (-3,3%). In ultima luna titlurile SIF au evoluat in mod diferit. De exemplu SIF2 a avut scaderi mai mari la inceputul lui iunie, astfel ca pe ansamblu (cu toata revenirea de saptamana trecuta) a pierdut aproape 8%. Comparativ, SIF Banat-Crisana (SIF1) a crescut in ultima luna cu 8,9%, in conditiile in care inceputul lunii iunie nu i-a adus deprecieri asa mari.

Adresa : Calea Vitan nr.12, bl. V50 B, parter, ap. 29, sector 3

Telefon : 3224614/3215981

Fax : 3215981

email : office@primet.ro

Pagina internet : www.primet.ro