Piata bursiera a scazut in lichiditate la final de saptamana

Vineri, 12 Mai 2006, ora 16:42
799 citiri

Actiunile din primul esalon al bursei nu s-au prea remarcat, volume mici si stare de echilibru la nivelul cotatiilor. Patru din cele cinci SIF-uri au scazut, trecand in perioada ex-dividend, scaderile insa au fost mai mici decat valoarea neta a dividendelor. Titlurile bancare au avut unele reveniri pe lichiditate moderata, actiunile petroliere nu au evoluat in tandem iar cele farmaceutice sunt demult intrate intr-un con de umbra. Dintre indici, doar BET-FI a scazut (inca de la deschidere), ceilalti doi avand o usoara panta de crestere pana la final.

Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) a avut o prima sedinta mai buna, intr-o luna in care au predominat scaderile, in conditii de lichiditate modesta. Cursul a reusit sa depaseasca palierul de 0,0900 RON/actiune in a doua parte a sedintei, urcand cu 2,7%, probabil sub impulsul unui ordin mai mare de cumparare, de circa 2,5 milioane actiuni. E greu de spus daca decizia favorabila a tribunalului in cazul celor doi americani a facut sa mai apara cumparatori sau pur si simplu faptul ca actiunile ajunsera deja la preturi interesante, sub 0,09 RON.

Daca titlurile primei categorii si SIF-urile nu au surprins, sedinta nu a fost tocmai lipsita de culoare. Din nou Prodplast Bucuresti (PPL), emitentul cu una din cele mai bune evolutii ale saptamanii. Seria cumpararilor directe, la preturile de vanzare si a transferurilor mai mari a continuat si astazi. Cursul a urcat in primele minute la un maxim de 3,99 RON/actiune, a fost o crestere brusca ce in mod firesc avea toate sansele sa fie urmata de o restabilire a cotatiilor. Asa s-a si intamplat, noile niveluri de pret au atras detinatorii de actiuni, care au preferat sa mai marcheze profiturile. Astfel, cursul a inceput sa scada, nu foarte mult, inchizand la 3,81 RON (+6,7%). Din 5 mai (de cand s-a reintrodus PPL in piata, dupa ce s-au redistribuit actiunile PAS intre membrii asociatiei) s-au tranzactionat 2,1 milioane de actiuni, ce reprezinta 18% din capitalul social. Unul din principalii cumparatori a fost chiar Nord SA, singurul actionar semnificativ.

Nu sunt doar evolutii bune la bursa, astazi am asistat si la o cadere spectaculoasa. Actiunile Carbid-Fox Tarnaveni (CRB) au scazut chiar de la deschidere la minimul posibil, cu 15% (la0,0375 RON), la acest pret s-au tranzactionat pachete mari de actiuni ce cumuleaza 8,6 milioane, pentru a inchide la 0,0374 RON (-14,8%). Volumul de astazi este unul maxim de cand este CRB la bursa si reprezinta 6,7% din capitalul social al societatii. Carbid-Fox a anuntat de curand deschiderea procedurii de reorganizare judiciara.

SIF-urile au deschis direct pe scadere, incepand de astazi ele nu mai sunt purtatoare de dividend (in afara de SIF Transilvania, unde 16 mai este ultima zi cum-dividend), astfel ca erau de asteptat scaderi. Ca aspect pozitiv, scaderile au fost mai mici decat valoarea dividendelor. Mai mult decat atat, unele SIF-uri si-au revenit, SIF Banat-Crisana chiar a inchis la acelasi pret de ieri. Nu a fost insa cazul SIF Moldova (SIF2), unde finalul sedintei a apartinut vanzatorilor, cursul inchizand la 2,21 RON/actiune (-2,6%).

Adresa : Calea Vitan nr.12, bl. V50 B, parter, ap. 29, sector 3

Telefon : 3224614/3215981

Fax : 3215981

email : office@primet.ro

Pagina internet : www.primet.ro