Piata revine pe tendinta ascendenta, dar valoarea tranzactiilor scade

Joi, 07 Decembrie 2006, ora 17:16
875 citiri

Pe o valoare a tranzactiilor in scadere, la nivelul de 41,57 milioane RON, piata a marcat o revenire pe tendinta ascendenta ceva mai mare fata de sedinta precedenta, mai ales in segmentul societatilor de investitii financiare. Indicele BET-C a urcat cu 0,51%, iar indicele BET cu 0,89% un aport pozitiv aducandu-l evolutia ascendenta a titlurilor RRC si TLV. Indicele BET-FI a inregistrat o crestere cu 2,69%, iar titlurile din componenta sa au acumulat o pondere de 64,7% din totalul rulajului de la nivelul pietei.

In segmentul bancar a fost de remarcat lichiditatea destul de ridicata inregistrata cu titlurile BRD-GSG (BRD) in valoare de 3,11 milioane RON, fiind tranzactionate aproximativ 167 mii actiuni. Insa cursul a evoluat mai mult pe consolidare cu fluctuatii foarte mici, la final pretul de inchidere fiind mai mic cu 0,53% fata de cel inregistrat la in sedinta precedenta la 18,6000 RON/actiune. In schimb, titlurile Banca Transilvania (TLV) au reusit sa se mentina peste nivelul de 0,9950 RON/actiune si, chiar din debutul sedintei, s-au incadrat pe o tendinta ascendenta pana la nivelul maxim de 1,0200 RON/actiune, urcand astfel cu 2,51%.

Titlurile petroliere au inregistrat o crestere atat a lichiditatii, dar si la nivelul cursului de tranzactionare. Chiar daca au deschis sedinta in usoare scaderi, ambele titluri reprezentative de la bursa au revenit pe tendinta ascendenta incepand cu a doua parte a sedintei. Rompetrol Rafinare (RRC) a inchis la 0,0881 RON/actiune, mai sus cu 2,44% fata de pretul de referinta, pe un volum de tranzactionare de aproximativ 25 milioane actiuni. Petrom (SNP) a fluctuat in jurul pretului de 0,5750 RON/actiune, insa la final a inchis cu un pas de cotare mai sus la 0,5800 RON/actiune (+0,87%).

Titlurile SSIF Broker (BRK) si-au mentinut si in sedinta de astazi tendinta ascendenta, inregistrand astfel cea mai mare crestere a cursului dintre titlurile cu o lichiditate sporita. BRK a urcat cu 4,27% la 1,71 RON/actiune, pe un volum de tranzactionare de 416 mii actiuni in valoere de 690 mii RON. Deja compania SSIF Broker a demarat procesul de fuziune prin absortie cu SSIF HTI Valori Mobiliare si SSIF Compania Romana de Investitii Investico, prin semnarea contractelor cu societatea care se va ocupa de procesul evaluarii, aceasta fiind una din directiile de dezvoltare a companiei mai ales pentru consolidarea pozitiei in piata.

Segmentul SIF, dupa o sedinta precedenta care a avut menirea de a calma situatia, a inregistrat o apreciere a cotatiilor venita in special pe final de sedinta. In prima jumatate evolutia a fost una de consolidare cu usoare scaderi, toate titlurile variind in jurul preturilor de referinta. In ultima ora de tranzactionare, sustinerea la cumparare a fost ceva mai pronuntata, urcand cotatiile la peste 3%-4%. Cel mai mare rulaj la nivelul pietei la inregistrat SIF5 care au cumulat 9,16 milioane RON, si impreuna cu SIF Moldova (SIF2), au inregistrat si cea mai semnificativa apreciere a cursului de 3,23% fiecare.

Telefon : +(40) 749.044.044

Fax : +(40) 31.805.79.09

email : office@primet.ro

Pagina internet : www.primet.ro