Proprietarul Rompetrol vrea sa se extinda pe piata din Europa

Marti, 09 Iulie 2013, ora 11:14
1232 citiri
Proprietarul Rompetrol vrea sa se extinda pe piata din Europa
Sediu KazMunayGas

Compania petroliera de stat KazMunayGas, care detine in Romania Rompetrol, are de gand sa intre pe pietele din Ucraina si Turcia vizand benzinarii, terminale de import si puncte de distributie din cele doua state riverane Marii Negre, a declarat Daniar Berlibayev, prim-vicepresedinte al Boardului KazMunayGas.

"Ne extindem international de la put pana la roata", a declarat Berlibayev. Acesta a spus ca KazMunayGas intentioneaza sa-si dubleze rezervele de petrol pana la 10,3 miliarde de barili pana in 2020 in timp ce productia ar urma sa creasca de la 420.000 de barili pe zi in prezent pana la 700.000 de barili pe zi la finele deceniului, intr-un interviu acordat Financial Times.

Berlibayev a mai spus ca in 2020 Kazahstanul ar putea exporta 2,2 milioane barili pe zi, dintre care 400.000 de barili pe zi ar urma sa mearga spre China, iar restul spre Europa, in special spre pietele din Marea Neagra.

Prim-vicepresedintele KazMunayGas a subliniat ca firma are de gand sa rafineze o mare parte din aceste exporturi la facilitatile din Romania. "Vrem sa venim in Europa si sa spunem avem cinci milioane de tone de produse petroliere pe an, cine vrea sa le cumpere?", a spus Berlibayev.

In 2007 KazMunayGas a cumparat Rompetrol care detine doua rafinarii in Romania si benzinarii in sapte state din Europa. In perioada care a trecut de atunci compania kazaha a investit miliarde de dolari pentru modernizarea rafinariilor in ideea de a putea produce combustibili Euro-5.

Dupa 2008 insa cerera europeana de petrol si produse rafinate a scazut din cauza crizei financiare si a recesiunii iar marjele de rafinare raman scazute. Cu toate acestea Berlibayev a aparat achizitia Rompetrol. "Daca nu am fi intrat pe segmentul downstream am fi vandut doar titei la granita cu Rusia si China. Vrem sa intram pe piata din Europa chiar la pompa", a spus Berlibayev.

KazMunayGas este o companie petroliera controlata de statul kazah. Kazahstanul controleaza 3% din rezervele mondiale de petrol si este al doilea mare producator de titei din fosta URSS, dupa Rusia.

Anul trecut, Rompetrol Group a finalizat programul de investitii la rafinaria Petromidia care a devenit astfel cea mai mare si mai performanta din Romania.

Petromidia reprezinta peste 40% din capacitatea de rafinare a Romaniei, iar investitiile totale realizate de Rompetrol Group si de unicul sau actionar, KazMunayGas s-au ridicat la 700 milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#extindere KazMunayGas Europa, #proprietar Rompetrol KazMunayGas, #piata europeana petrol , #stiri Rompetrol