Rascumpararea anticipata a obligatiunilor Rompetrol inseamna plata integrala a datoriilor

Marti, 14 Septembrie 2010, ora 00:14
2149 citiri
Rascumpararea anticipata a obligatiunilor Rompetrol inseamna plata integrala a datoriilor

Ministerul Finantelor a transmis Rompetrol Rafinare ca rascumpararea inainte de scadenta a obligatiunilor emise in contul datoriei fata de stat nu se poate face decat prin plata integrala a datoriilor, in conditiile in care compania deja si-a exprimat optiunea de rascumparare, informeaza Mediafax.

Rompetrol Rafinare si-a manifestat intentia de rascumparare a obligatiunilor in data de 9 septembrie , cand a efectuat o prima plata in suma de 229,32 milioane de lei, echivalentul a 54 milioane euro.

Totodata, compania a strans de la actionari in perioada iulie-august 329,49 milioane lei printr-o majorare de capital, banii fiind destinati rambursarii unei parti din obligatiuni. Majorarea de capital a fost, insa, contestata de Ministerul Finantelor Publice, care a pierdut in luna august primul proces, la Tribunalul Constanta, potrivit Rompetrol.

"Ministerul Finantelor Publice, luand act de intentia societatii de rascumparare a obligatiunilor prin efectuarea unei plati partiale, in data de 09.08.2010, a comunicat SC Rompetrol Rafinare SA Constanta, ca plata realizata reprezinta doar prima transa efectuata in scopul rascumpararii totale a obligatiunilor ce trebuie indeplinita pana la data de 30.09.2010.

Totodata, ministerul a comunicat societatii faptul ca odata manifestata optiunea de rascumparare inainte de scadenta, aceasta nu poate fi decat integrala conform prevederilor conventiei mai sus referite (conventia de emisiune, din 2003 - n.r.)", se arata intr-un comunicat al ANAF.

ANAF precizeaza ca, ulterior platii unei prime transe din datoria totala a Rompetrol catre stat in valoare de circa 570 milioane de euro si a intentiei Rompetrol Rafinare de apropa in Adunarea Generala a Actionarilor gajarea si ipotecarea unor bunuri mobile si imobile, a decis instituirea unor masuri asiguratorii, conform Coduluide procedura fiscala.

"Facem mentiunea ca, prin masurile asiguratorii instituite asupra bunurilor mobile si imobile nu este afectata activitatea societatii, intrucat masurile asiguratorii dispuse au ca efect doar indisponibilizarea bunurilor si reprezinta o posibilitate de a asigura, la scadenta, recuperarea integrala a contravalorii obligatiunilor ramase nerascumparate, prevazute in OUG 118/2003, precum si in Conventia de emisiune din data de 05.12. 2003, incheiata in aplicarea legii, respectiv plata diferentei de 516 milioane euro", se spune in comunicatul ANAF.

Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat, in comunicat, ca, prin actiunile intreprinse, ANAF urmareste protejarea interesului statului si realizarea veniturilor bugetare, pornind de la faptul ca datoria de 2,4 miliarde lei a Rompetrol Rafinare reprezinta circa 2,4% din bugetul de stat previzionat a se incasa in acest an.

Statul, prin Ministerul Finantelor Publice, a subscris in 2003 obligatiuni emise de Rompetrol Rafinare in valoare totala de 2,17 miliarde de lei, prin anularea obligatiilor bugetare reprezentand taxa pe valoarea adaugata, accize, contributia la Fondul special al drumurilor publice, precum si majorarile de intarziere, dobanzile, penalitatile si penalitatile de intarziere.

Consiliul de Administratie al Rompetrol Rafinare a convocat actionarii la 30 septembrie pentru a decide conversia in actiuni a obligatiunilor nerascumparate de la stat si majorarea capitalului social al companiei cu valoarea acestora.

Suma maxima cu care capitalul ar urma sa fie majorat este echivalentul in lei al sumei de 517 milioane euro, adica valoarea tuturor obligatiunilor emise de Rompetrol Rafinare in 2003.

Pe ordinea de zi a convocatorului AGA sunt supuse aprobarii, printre altele, gajarea de catre companie, ca parte a unui pachet de garantii pentru prelungirea unui imprumut de la The Rompetrol Group NV, a tuturor actiunilor si partilor sociale detinute de Rompetrol Rafinare la Rompetrol Downstream SRL, Rom Oil SA, Rompetrol Petrochemicals SRL si Rompetrol Logistics SRL.

ANAF a instituit, vineri, sechestru asigurator asupra unor terenuri si instalatii ale Rompetrol Rafinare, precum si asupra participatiilor in filialele sale, potrivit unui comuniact transmis duminica de Rompetrol Rafinare. "Sechestrul este o interdictie de a instraina activele vizate.

Rompetrol nu intentioneaza bineinteles sa instraineze aceste active: in perioada 2007-2010, programul de investitii in Grupul Rompetrol se ridica la peste un miliard dolari, pe baza finantarii a nu mai putin de 1,8 miliarde dolari acordate in aceeasi perioada de actionarul majoritar KazMunayGas.

Actiunea ANAF nu afecteaza operatiunile Rompetrol Rafinare, dar creeaza un important prejudiciu de imagine pentru Rompetrol Rafinare si Grupul Rompetrol", se spune in comunicatul companiei.

In opinia Rompetrol, decizia ANAF ignora prevederi legale si contractuale ai caror termeni sunt extrem de clari, fiind cea mai recenta dintr-o serie de actiuni ale unor autoritati publice avand ca subiect obligatiunile emise de Rompetrol Rafinare.

Compania arata ca, potrivit OUG 118/2003 si conventiei de emisiune, la optiunea Rompetrol Rafinare, obligatiunile ramase nerascumparate sunt convertibile in actiuni la data de 30 septembrie 2010. Aceasta operatiune a fost aprobata de Parlament prin Legea 89/2005 si validata de Consiliul Concurentei, fiind ulterior promulgata de presedintele Romaniei.

"Prin urmare, actiunea ANAF, exercitata pentru o datorie comerciala nescadenta si pentru stingerea careia la scadenta Ministerul Finantelor va primi in mod cert actiuni, astfel cum a fost aprobat prin lege de catre Parlamentul Romaniei, reprezinta o masura in afara competentelor legale conferite ANAF, nejustificata si abuziva, contrara atat principiilor de transparenta si buna credinta cat si obligatiilor asumate de statul roman la nivel international pentru asigurarea unui tratament just si echitabil investitiilor straine in Romania", se mai spune in comunicatul Rompetrol. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rascumparare, #obligatiuni, #rompetrol, #anaf , #stiri Rompetrol