Rompetrol a contribuit la bugetul de stat cu 737 milioane dolari, in 2009

Luni, 21 Decembrie 2009, ora 18:03
1574 citiri
Rompetrol a contribuit la bugetul de stat cu 737 milioane dolari, in 2009

Grupul Rompetrol, controlat de compania de stat din Kazahstan, KazMunaiGaz, a contribuit la bugetul de stat, in primele noua luni ale acestui an, cu suma de 737 milioane dolari, se arata intr-un comunicat remis luni de companie si preluat de NewsIn.

De asemenea, potrivit companiei, in anul 2008, contributia Rompetrol la bugetul de stat s-a majorat cu 9 % fata de anul anterior, cand au fost virate 1,2 miliarde de dolari.

Totodata, grupul si-a propus pentru anul acesta sa exporte opt milioane tone de petrol si produse petroliere.

"In primele noua luni ale anului, volumul total al exporturilor realizate de Rompetrol a atins un nivel similar celui din 2008, activitatea de trading fiind a doua ca importanta in structura Grupului, dupa cea de rafinare si retail.

Grupul si-a propus pentru acest an mentinerea unui volum de aproximativ opt milioane de tone de petrol si produse petroliere comercializate, vanzarea acestora realizandu-se atat prin filialele Rompetrol din strainatate, cat si prin activitati de trading cu parteneri externi" spune Alibek Zhilbayev.

In 2008, exporturile realizate de Grupul Rompetrol s-au ridicat la peste 1,6 miliarde dolari, in crestere cu 48% fata de nivelul atins in 2007.

Principalele destinatii de export ale Grupului Rompetrol au vizat atat pietele regionale (Turcia, Georgia, Ucraina, Moldova, Bulgaria, Grecia, Serbia, Germania, Italia, Austria, Polonia, Rusia, Macedonia, Slovenia, Ungaria), cat si zonele Asiei, Orientului Mijlociu si Africa.

Printre produsele exportate se numara combustibili (benzina, motorina, cocs, pacura, gaz petrolier lichefiat), polimeri (polipropilena, polietilena de joasa si inalta densitate), armaturi industriale din fonta si otel.

Grupul Rompetrol a fost desemnat vineri, 18 decembrie, de Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), exportatorul nr. 1 in anul 2008.

"In urma achizitiei Grupului Rompetrol, KazMunaiGaz a facut primul pas in 2007 pentru stabilirea unei platforme de dezvoltare a activelor si operatiunilor de profil in Europa.

Implicarea companiei in consolidarea si extinderea activitatilor Rompetrol din Romania s-a resimtit si la nivelul economiei interne, afectata de criza internationala, atat prin exporturile realizate de companiile membre, cat si prin sprijinul acordat Grupului din 2008 pana in prezent, aproximativ 1,8 miliarde dolari" a declarat directorul diviziei de trading a Grupului Rompetrol, Alibek Zhilbayev.

Clasamentului realizat de ANEIR numara 830 companii (dintr-un total de 24.645 firme exportatoare) care au realizat in anul 2008 exporturi de minim cinci milioane euro, Grupul Rompetrol fiind prezent prin trei companii membre - Rompetrol Rafinare (pozitia 3), Rompetrol Petrochemicals (pozitia 33) si Rompetrol Gas (pozitia 621).

Alaturi de acestea se adauga si Rominserv, contractorul general al Grupului Rompetrol, care a inregistrat anul trecut un volum total al exporturilor de aproximativ 3,3 milioane dolari.

 

#rompetrol, # contributie, # buget, # de, # stat , #stiri Rompetrol