Rompetrol: Consumatorii finali vor suporta intreaga majorare a accizelor la carburanti

Luni, 30 Decembrie 2013, ora 15:03
1452 citiri
Rompetrol: Consumatorii finali vor suporta intreaga majorare a accizelor la carburanti
Azamat Zhangulov, vicepresedintele grupului Rompetrol

Consumatorii finali vor fi cei care vor suporta intreaga majorare a accizelor la carburanti de la 1 ianuarie 2014, a declarat, luni, vicepresedintele grupului Rompetrol, Azamat Zhangulov, intr-o conferinta de presa.

El a explicat ca principalii factori care influenteaza pretul la pompa sunt cotatiile petroliere, cursul de schimb si taxele.

"Costurile de rafinare si cele de distributie au cea mai mica pondere in pretul final, de circa 10%. Competitia intre companiile petroliere este mare, asa ca pretul este stabil, dar consumatorul final va fi cel care va plati in pret cresterea accizei', a sustinut oficialul Rompetrol.

El nu a dorit sa precizeze cu cat se va majora pretul de la 1 ianuarie, odata cu cresterea accizelor, mentionand doar ca orice majorare a pretului petrolului si a accizei si orice variatie a cursului de schimb influenteaza pe termen scurt preturile la pompa.

De anul viitor, accizele in lei vor fi calculate diferit in situatia in care cursul de schimb din prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent va fi mai mic decat in anul anterior. In acest caz, valoarea cursului de schimb din prima zi lucratoare din octombrie se va actualiza cu media anuala a indicelui preturilor de consum, calculata in luna septembrie din anul precedent si comunicata oficial de Institutul National de Statistica pana la data de 15 octombrie.

Guvernul estimeaza ca modificarea modului de calcul a accizelor in lei va aduce la buget incasari de 1,107 miliarde de lei.

Raportul privind situatia macroeconomica pe anul 2014 si perspectiva acesteia pe anii 2015 - 2017, publicat de Ministerul Finantelor la mijlocul lunii noiembrie, prevede ca accizele la benzina se vor majora cu 19,6%, iar cele pentru motorina vor fi mai mari cu 20,9% de la 1 ianuarie 2014.

In acest moment, acciza reprezinta 30% din pretul final la benzina si 26% la motorina.

Astfel, acciza pentru benzina va creste de la 467 euro/tona la 557,91 euro/tona, respectiv de la 359,59 euro/1.000 de litri la 429,59 euro/1.000 de litri, iar statul va incasa 810 milioane de lei din aceasta majorare.

Acciza la motorina se va majora si ea de la 391 de euro/tona la 473,85 euro/tona, respectiv de la 330,395 euro/1.000 de litri la 400,395 euro/1.000 de litri, iar aceasta masura va aduce la buget 1,867 miliarde de lei.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#pret carburant, #rompetrol pret, #accize carburant , #stiri Rompetrol