Rompetrol Rafinare si-a adancit pierderile anul trecut cu 11%

Miercuri, 16 Februarie 2011, ora 00:11
1585 citiri
Rompetrol Rafinare si-a adancit pierderile anul trecut cu 11%

Compania Rompetrol Rafinare (RRC), care face parte din Grupul Rompetrol, a avut anul trecut pierderi de aproximativ 193 milioane dolari, in crestere cu peste 11% fata de pierderile de 173,72 milioane dolari din 2009, potrivit raportului publicat marti pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, transmite Newsin.

De asemenea, Rompetrol Rafinare a inregistrat in 2010 o cifra consolidata de afaceri de peste 3,5 miliarde dolari, in crestere cu 12% fata de rezultatul obtinut in 2009, precum si o imbunatatire a rezultatului operational (EBITDA), de la 3,25 milioane dolari la 16 milioane dolari.

"Rezultatele financiare au fost influentate in primul rand de factori externi, precum evolutia cotatiei titeiului (care a crescut cu 28%) si a produselor petroliere (mai mult cu 25% pentru benzine, cu 28% pentru motorine), scaderea cererii de produse, inchiderea sau reducerea capacitatilor de rafinare, sau de imbunatatirea cu 42% a marjei de rafinare.

La acestea se adauga insa si conditiile dificile de obtinere a capitalului de lucru si a finantarilor aferente, diferentele de curs valutar, impactul unor masuri macroeconomice precum majorarea TVA-ului de la 19% la 24%, cresterea ratei inflatiei (de la 4,75% in 2009 la 7,90% in 2010) sau a cuantumului aferent diferitelor taxe/impozite", potrivit raportului companiei.

Oficialii Rompetrol spun ca, pe fondul reviziei din perioada 20 septembrie - 1 noiembrie 2010, segmentul de rafinare, Rompetrol Rafinare - rafinaria Petromidia si punctul de lucru Vega Ploiesti, a consemnat anul trecut o cifra de afaceri de 2,8 miliarde dolari, in crestere cu 5% comparativ cu 2009. In aceeasi perioada, compania si-a imbunatatit cu 21% rezultatul operational (EBITDA), acesta fiind in continuare negativ (pierdere operationala de 28,6 milioane dolari).

Totodata, vanzarile totale de carburanti aferente segmentului de rafinare in 2010 s-au ridicat la 2,34 milioane de tone, in scadere cu 17% fata de perioada similara din 2009, pe fondul unei cantitati totale de materii prime procesate de 3,4 milioane tone, cu 15% mai putin, din cauza lucrarilor programate de revizie.

In ceea ce priveste segmentul de distributie (Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Logistics si Rompetrol Gas), acesta a consemnat in 2010 o crestere cu 12% a cifrei de afaceri, ajungand la un nivel de aproximativ 2,2 miliarde dolari, si o diminuare cu peste 30% a rezultatului operational, de la 47 milioane dolari in 2009 la aproximativ 32 milioane dolari in 2010.

"Acestea au fost influentate puternic de reducerea marjelor comerciale, cu 12% pe segmentul de retail si 23% pe wholesale, diferentelor de curs valutar, dar si a scaderii cererii de produse. Astfel, volumele tranzactionate au cunoscut in anul 2010 o scadere de 3% pe segmentul de retail, mai expus crizei economice, decat segmentul wholesale care a inregistrat o crestere de 1% a volumelor tranzactionate, comparativ cu anul 2009", spun reprezentantii RRC.

Nivelul total al investitiilor realizate in perioada reviziei (20 septembrie - 1 noiembrie) s-a ridicat la peste 43 de milioane dolari.

Printre cele mai importante proiecte realizate se numara retehnologizarea instalatiei de Cracare Catalitica, care permite majorarea semnificativa a randamentelor de productie, integrarea de noi sisteme de monitorizare a performantelor instalatiilor, dar si crearea premiselor necesare integrarii viitoarelor instalatii in cadrul fluxului operational al rafinariei (instalatia de Hidrocracare Blanda, fabrica de hidrogen si o noua instalatie de recuperare a sulfului).

De asemenea, Rompetrol Rafinare a finalizat in ultimul trimestru din 2010 si constructia unui terminal de gaz petrolier lichefiat (GPL) in portul Midia, valoarea totala a investitiei ridicandu-se la aproximativ 3,8 milioane dolari.

Cu o capacitate de aproximativ 3.000 de tone/transport, noul obiectiv asigura o reducere cu peste 20% a costurilor aferente ativitatilor de import-export GPL, dar si a timpului de livrare si implicit a numarului de operatiuni.

Rompetrol Petrochemicals, divizia de petrochimie a Grupului Rompetrol, a inregistrat in 2010 o cifra de afaceri de 265,7 milioane dolari, in crestere cu 11% fata de anul 2009, pe fondul unui rezultat operational pozitiv de 13,7 milioane dolari comparativ cu un nivel negativ de 13,6 milioane dolari in 2009.

Rezultatele financiare vin pe fondul eficientizarii activitatii companiei, a diversificarii portofoliului de produse dar si marjelor pozitive obtinute din vanzarea produselor petrochimice.

Cantitatea de materie prima procesata de companie in 2010 a scazut cu 16% fata de nivelul atins in 2009, ca urmare a lucrarilor de modernizare a instalatiei de polietilene de inalta densitate (HDPE).

Compania si-a propus pentru acest an finalizarea lucrarilor de majorare cu peste 70% a capacitatii de productie, cresterea securitatii in exploatare, dar si o reducere a costurilor de procesare.

Rompetrol Rafinare a contribuit in 2010 la bugetele locale si centrale cu aproximativ 1,2 miliarde dolari, mai mult cu 17% fata de 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gaz petrolier lichefiat, #rompetrol rafinare, #grupul rompetrol, #piederi, #gaz, #pretul la benzina , #stiri Rompetrol