Rompetrol s-ar putea imprumuta pentru a-si plati datoria catre statul roman

Miercuri, 02 Martie 2011, ora 22:46
1716 citiri
Rompetrol s-ar putea imprumuta pentru a-si plati datoria catre statul roman

Grupul Rompetrol ar putea emite obligatiuni sau ar putea contracta un imprumut daca ar ajunge la o intelegere cu Guvernul pentru a-si plati datoriile catre statul roman, a declarat, la Alma Ata, presedintele grupului, Tolegen Bozjanov, informeaza NewsIn.

Rompetrol, care este controlat in totalitate de compania KazMunaiGaz, detinuta de statul kazah, a propus, in ianuarie, sa plateasca doar o parte din datoria de 515 milioane de euro catre Romania, restul urmand sa-l foloseasca pentru modernizarea rafinariei Petromidia.

Rompetrol
si-a platit anul trecut o parte din datorii, prin conversia a 1,97 miliarde lei in actiuni la rafinaria Petromidia, cedand statului 44,7% din actiuni.

Statul roman sustine insa ca datoria Rompetrol se poate stinge fie prin plata integrala a sumei datorate, fie printr-o conversie in actiuni a datoriei totale.

Seful ANAF, Sorin Blejnar, a declarat pe 25 februarie ca este foarte putin probabil ca statul sa accepte oferta facuta de Rompetrol, de a-si plati doar o parte din datorie.

Rompetrol estimeaza un profit de 16 milioane de dolari pentru 2012, in timp ce prognoza pentru acest an presupune o pierdere de 48,3 milioane de dolari. In 2010, pierderile suferite de companie s-au cifrat la 179,3 milioane de dolari, potrivit unei prezentari distribuite de companie miercuri, la Alma Ata.

Rompetrol trebuia sa plateasca statului roman datoria de 570 milioane euro in contul careia s-au emis obligatiuni in 2003, cu scadenta in 2010. In contul obligatiunilor, Rompetrol Rafinare a platit catre MFP in baza Conventiei de Emisiune, pana la 30 septembrie, aproximativ 330 milioane dolari.

In prezent, Grupul Rompetrol continua discutiile cu Ministerul Finantelor Publice pentru identificarea unor solutii privind plata datoriilor grupului catre statul roman.

Statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, a redevenit la 30 septembrie 2010 actionar la Rompetrol Rafinare (RRC), detinand 44,6959% din actiunile companiei, care trebuia sa plateasca statului roman datoria de 570 milioane euro in contul careia s-au emis obligatiuni in 2003, cu scadenta la 30 septembrie 2010.

Conform Legii 89/2005 si Conventiei de Emisiune, Rompetrol Rafinare a emis la 30 septembrie 2010, in contul obligatiunilor nerascumparate, 19,7 miliarde actiuni catre Ministerul Finantelor Publice. Grupul Rompetrol si-a exprimat disponibilitatea pentru o posibila rascumparare a acestor actiuni, urmand a se determina valoarea acestora si modul de plata.

Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 118 din 2003, creantele bugetare ale Rompetrol Rafinare, la data de 30 septembrie 2003, s-au transformat in obligatiuni. Datoriile pot fi returnate prin plata in bani sau in actiuni. 260 milioane dolari este dobanda aferenta obligatiunilor platita pana la scadenta.

De altfel, presedintele Traian Basescu a avut o intalnire bilaterala cu presedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, la inceputul lunii decembrie 2010, caruia i-a solicitat onorarea integrala a creantei bugetare a companiei Rompetrol Rafinare fata de statul roman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#rompetrol, #datorii, #imprumut, #datoriile rompetrom , #stiri Rompetrol