Rompetrol si SIF-urile, vanate de straini

Miercuri, 14 Septembrie 2005, ora 10:24
973 citiri

Fondurile straine intrate pe piata de capital au dus la cresterea lichiditatii, sustin brokerii. Valoarea totala a tranzactiilor efectuate ieri a atins 41,1 milioane de lei, echivalentul a 11,8 milioane euro, valoare mai rar obtinuta la Bursa.

A"Este vorba de fonduri straine care activau deja in Romania si care urmaresc sa isi largeasca portofoliulA", declara Iulian Panait, consultant de investitii la KTD Invest. El afirma ca, de data aceasta, investitorii straini n-au mai ales BRD sau Petrom, ci Rompetrol si SIF-urile.

A"Strainii au devenit interesati de societatile financiare dupa emiterea legislatiei ce permite ridicarea pragului de detinere din capitalul socialA", adauga specialistul.

Cea mai tranzactionata actiune a fost Rompetrol Rafinare (RRC), al carei pret a crescut cu aproape 5%. Evolutia favorabila a acestui titlu a urcat indicele BET, al celor mai performante actiuni, cu 1,7%. Indicatorul intregii piete, BET-C, s-a apreciat cu 1,2%, in timp ce BET-FI, cu doar 0,7%. Schimburile cu actiuni RRC au atras un volum de 101,3 milioane titluri si un rulaj de 10,5 milioane lei. Pretul a atins 0,1060 lei/actiune, cu 4,9% mai mare fata de cel din sedinta precedenta. 10,1 milioane de actiuni RRC au fost transferate prin intermediul a trei tranzactii speciale, perfectate la pretul de 0,1050 lei/actiune. In opinia consultantului de investitii, cresterea cotatiei actiunilor Rompetrol arata o incredere mai mare in aceste titluri.

In schimb, titlurile Petrom au avut ieri de suferit. A"Discutiile legate de anumite clauze existente in contractul de privatizare a Petrom, proces in urma caruia OMV a devenit actionarul majoritar, arunca o umbra asupra companieiA", afirma Iulian Panait. Din acest motiv, titlurile SNP au scazut, ieri, usor, pretul unei actiuni fiind mai mic cu 0,2% fata de cel din sesiunea anterioara, de 0,4740 lei. S-au tranzactionat 6 milioane de titluri, la valoarea totala de 2,8 milioane lei.

Pe piata SIF-urilor, cap de afis se mentine SIF 5 Oltenia, cu transferuri de 4,9 milioane lei, in urma unor schimburi de 2,8 milioane actiuni. Cotatia a urcat cu 0,5%, pana la 1,7700 lei/actiune. Rulajul obtinut din tranzactiile cu actiuni SIF 1 Banat-Crisana a fost de 4,9 milioane lei, in conditile in care pretul unui titlu a ramas cel din sedinta precedenta, de 1,6400 lei. Cea mai mare crestere de pret s-a inregistrat la titlurile SIF 4 Muntenia, fiind de 1,6%, adica 1,2200 lei/actiune. S-au facut schimburi cu 1,8 milioane de actiuni, la valoarea totala de 2,3 milioane lei. Un numar de 169.500 titluri SIF 4 s-au transferat printr-o tranzactie speciala, la pretul de 1,2000 lei/ actiune.

Titlurile bancare au inchis si ele la variatii pozitive. Actiunile TLV au mai castigat 1,6%, 0,9450 lei/actiune, iar cele BRD, 0,8%, pana la 12,0000 lei/ actiune.

Aprecieri mai mari ale preturilor s-au inregistrat in cazul titlurilor Azomures si Oltchim. Actiunile AZO au urcat cu 8,1%, inchizand la 0,2650 lei/actiune. Titlurile OLT au castigat 7,6%, pretul fiind de 0,3390 lei/actiune. A"Actiunile OLT merita atentieA", este de parere Iulian Panait, A"deoarece societatea are rezultate financiare bune si, in plus, exista perspectiva privatizariiA".

A"Actiunile nu au crescut, pana acum, din cauza litigiului intre AVAS si conducerea OltchimA", precizeaza specialistul. El declara ca, pe termen mediu, este posibil ca lichiditatea sa nu mai fie atat de buna.

A"Ramane de vazut, atunci, ce se va intampla. Probabil vor aparea corectii negative, ca urmare a deciziei investitorilor si, mai ales, a speculatorilor de a-si marca profiturile. Pe termen scurt insa, este posibil ca pretul actiunilor sa mai creascaA", este de parere consultantul de la KTD Invest.

Autor: Gabi Zamora

Averea