Rompetrol va plati statului o parte din datoria de 575 mil. euro

Joi, 05 August 2010, ora 17:02
732 citiri
Rompetrol va plati statului o parte din datoria de 575 mil. euro

Grupul Rompetrol, controlat de compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan, va continua discutiile cu statul roman privind modul de plata a datoriei de 575 mil. euro si, cel mai probabil, doar o parte din aceasta va fi achitata pana la 30 septembrie 2010, a declarat joi CEO-ul Saduokhas Meralyiev, citat de NewsIn.

"Exista trei optiuni: sa platim tot, sa platim doar o parte sau sa nu mai platim nimic. Cel mai probabil, vom alege a doua optiune.

Vom plati o parte din aceasta suma, vom avea statul partener si vom continua munca", a declarat joi directorul general executiv al Grupului Rompetrol, Saduokhas Meralyiev, prezent la inaugurarea unei investitii la Ploiesti.

Declaratia a fost facuta dupa ce, miercuri seara, presedintele Traian Basescu l-a atacat pe omul de afaceri Dinu Patriciu pentru vanzarea Rompetrol catre KazMunai, spunand ca firma kazaha va fi executata pentru neplata datoriei de 600 de milioane de dolari.

"Sunt cei care duc steagul, adica magnatii, cei care datoreaza destul de mult Romaniei. (...)

Cei mai impotriva taxelor, il vedem pe domnul Niculae, il vedem pe domnul Patriciu, care n-a dat banii inapoi, cei 600 de milioane, i-a transferat la KazMunai.(...)

Va fi executat (KazMunai - n.r.). A incercat KazMunai sa-si faca o marire de capital.

Domnul Patriciu n-a intrebat pe nimeni cand a facut vanzarea, nici macar pe prietenul Tariceanu.

In schimb, ne da lectii tot timpul, cu ce mai avem de facute", a spus Basescu.

Rompetrol Rafinare si-a majorat recent capitalul social cu 450 milioane lei in scopul "unei plati partiale si rascumpararii unei parti corespunzatoare din obligatiunile emise de societate".

Rompetrol trebuia sa plateasca statului roman datoria de peste 600 milioane dolari in contul careia s-au emis obligatiuni in 2003, cu scadenta in 2010.

Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 118 din 2003, creantele bugetare ale Rompetrol Rafinare, la data de 30 septembrie 2003, s-au transformat in obligatiuni.

Datoriile pot fi returnate prin plata in bani sau in actiuni. Pentru aceste obligatiuni Rompetrol a platit dobanda din 2004 pana in 2010 in valoare de 226 milioane dolari.

Pana la scadenta va fi o dobanda totala estimata de 260 milioane dolari.

 

YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
#datorie, #euro, #rompetrol, #stat , #stiri Rompetrol