Scaderi drastice pe principalii emitenti la Bursa

Luni, 13 Martie 2006, ora 01:50
919 citiri

Activitatea bursiera din sedinta de vineri poate fi descrisa de o lichiditate foarte mare si de o scadere drastica pe mai toti emitentiiValoarea totala a transferurilor a depasit 67 milioane RON (aproximativ 20 de milioane USD). Sedinta a fost dominata de ordine de vinzare, cumparatorii facindu-si aparitia treptat in a doua parte a zilei. Lichiditatea foarte mare este explicata prin volatilitatea care a caracterizat in sedinta de vineri principalii emitenti, ne explica Alin Brendea, director de tranzactionare la A"Prime TransactionA". Fenomenul care a marcat intreaga activitate bursiera a fost acela de scadere eneralizata, care s-a manifestat mai puternic pe sectorul societatilor de investitii financiare. Indicele care urmareste activitatea SIF-urilor (BET-FI) s-a depreciat cu 1,81%, continuind trendul descendent inceput in sedinta de miercuri. Si ceilalti doi indici bursieri au scazut. Indicele care urmareste activitatea celor mai lichide zece companii listate s-a depreciat cu 1,22%, iar BET-C indicele intregii piete a scazut cu 1,1%.

Aceasta scadere generalizata a pietei ar putea fi salvata de publicarea rezultatelor financiare ale A"SNP PetromA" si BRD A"Groupe Societe GeneraleA", in conditiile in care acestea vor fi peste asteptari, estimeaza Marcel Murgoci, de la A"EstinvestA" Focsani. Tranzactiile cu SIF-uri au facut vineri mai mult de jumatate din piata, totalizind 37,6 milioane RON. Pe parcursul sedintei, cotatiile titlurilor emise de societatile de investitii financiare au inregistrat scaderi alarmante, de pina la 6%, cu reveniri in ultima parte. Cel mai lichid emitent a fost SIF5 A"OlteniaA", cu o valoare totala a tranzactiilor de 11,2 milioane RON. Minimul zilei a fost de 2,39 RON/titlu, iar sedinta s-a inchis la 2,5 RON/titlu, in scadere cu 2% fata de pretul de referinta de joi. Cea mai puternica depreciere au suferit-o titlurile SIF2 A"MoldovaA" (2,7%), pe fondul unui rulaj de 4,7 milioane de actiuni. A"In urmatoarele zile, cotatiile SIF-urilor vor stagna sau vor inregistra usoare cresteri, din pricina lipsei ofertelor la vinzareA", apreciaza directorul de tranzactionare al A"EstinvestA" Focsani, Marcel Murgoci.

Sectorul bancar a inregistrat scaderi, cea mai pronuntata fiind cea a titlurilor BRD, a caror cotatie s-a depreciat cu 2,8%. Titlurile BRD au inregistrat o scadere puternica in prima jumatate a zilei, pina la 17,3 RON/titlu, dar au recuperat aproape jumatate din pierdere pina la finalul sedintei. Cu actiunile A"BRD-Groupe Societe GeneraleA" s-a realizat si cea mai mare valoare de tranzactionare de la categoria intii, de 10,2 milioane RON. Cel mai lichid emitent din sectorul bancar a fost A"Banca TransilvaniaA", cu un rulaj de peste sase milioane de titluri. Actiunile TLV au fost si singurele din categoria bluechips care nu au inchis pe scadere, la finalul sedintei cotatia acestora raminind nemodificata.

Sectorul petrolier a fost reprezentat in sedinta de vineri de tranzactiile cu titlurile SNP, actiunile companiei A"Rompetrol RafinareA" Constanta (RRC) fiind suspendate de la tranzactionare. O actiune SNP valora la deschidere 0,6 RON, iar in prima parte a sedintei a atins minimul de 0,57 RON. Spre final, pretul a urcat, sedinta inchizindu-se la 0,59 RON, in scadere cu 1,7 % fata de ultimul pret de referinta.

Alexandra Maris

BURSA - COTIDIANUL OAMENILOR DE AFACERI

Investmania - cea mai rapida cale de a invata sa joci la Bursa.