Statul nu vrea in actionariatul Rompetrol Rafinare

Miercuri, 25 August 2010, ora 11:30
1479 citiri
Statul nu vrea in actionariatul Rompetrol Rafinare

Guvernul a transmis KazMunaiGaz ca nu doreste sa fie actionar la Rompetrol Rafinare (RRC), iar compania kazaha se gandeste ce posibilitati are sa conduca rafinaria Petromidia impreuna cu statul, a declarat, miercuri, directorul financiar al grupului Rompetrol, Dmitri Grigoriev, transmite Mediafax.

"Statul a spus ca nu doreste sa fie actionar la Rompetrol Rafinare. Ne gandim la ce posibilitati avem sa manageriem rafinaria impreuna cu statul. Daca nu vom avea cash flow la rafinarie, vom avea optiunea sa o inchidem", a afirmat Grigoriev, intr-o conferinta de presa.

De asemenea, statul a dat grupului Rompetrol contul unde poate plati obligatiunile cu cateva zile inainte de a introduce actiunea in justitie, a declarat Ana Diculescu Sova, avocata a casei de avocatura NNDKP, prezenta la conferinta.

Grupul Rompetrol, detinut de KazMunaiGaz dinKazahstan, trebuie sa ramburseze peste doua miliarde de lei in contul datoriilor istorice ale rafinariei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligatiuni din anul 2003. 

In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.

"OUG 118 are natura juridica a unei legi de exceptie cu caracter individual, este data pentru Rompetrol. Regulilele dintr-o astfel de lege pot fi oricand derogatorii de la dreptul comun. Iata de ce in acest act normativ s-a prevazut dreptul de a opta el, Rompetrol, si nu titularul creantei, fie pentru conversie, fie pentru rascumparare.

Caracterul special al momentului si al scopului OUG a creat acest drept special. Conversia si rambursarea sunt modalitati legale. Sapte ani e o perioada mare. Initial erau 20 de ani", a afirmat Sova.

Intrebat daca Rompetrol Rafinare intentioneaza sa faca o noua majorare de capital dupa ce statul va deveni actionar, Grigoriev a spus ca o astfel de intentie nu exista, insa a mentionat ca Petromidia are o datorie de 900 milioane dolari catre compania mama, The Rompetrol Group, scadenta in mai putin de un an, si ca actionarii urmeaza sa decida cum vor plati aceasta datorie.

"Nu avem bani sa platim datoria catre compania mama, trebuie sa vorbim cu compania mama sa vedem cum o stingem", a afirmat Grigoriev.

El a precizat ca grupul kahaz a rascumparat obligatiuni in valoare de 71 milioane dolari si a platit 24 milioane dolari reprezentand dobanzi aferente.

Dmitri a precizat ca grupul kahaz a rascumparat obligatiuni in valoare de 71 milioane dolari si a platit 24 milioane dolari reprezentand dobanzi aferente. 

"Statul nu are instrumente legale prin care sa refuze plata partiala a obligatiunilor. Ceea ce face statul acum este o neintelegere a conventiei pe care a semnat-o. Statul ne-a dat contul unde putem plati cu cateva zile inainte de a introduce actiunea in instanta", a spus Sova.

Surse guvernamentale au declarat anterior pentru MEDIAFAX ca Ministerul Finantelor a bugetat la rectificare venituri de 350 de milioane de lei din plata datoriei Rompetrol scadenta in luna septembrie, dar va insista la negocieri pe achitarea intregii sume datorate, avand mandat sa mearga in justitie.

Potrivit acestora, statul sustine in justitie ca stingerea datoriei se poate face ori prin achitarea sumei, ori prin conversie in actiuni, dar nu prin ambele variante.

"Kazahii au anticipat si au angajat patru dintre cele mai mari case de avocatura din Romania", au adaugat sursele.

Conversia in actiuni a intregii datorii fara plata partiala a unor sume ar fi facut ca statul sa preia pachetul majoritar de actiuni.

De fapt, actionarii Rompetrol au promis ca platesc doar o suma care sa le permita sa pastreze controlul companiei dupa conversia in actiuni a restului de plata, au mai spus sursele.

De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ””E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ””E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
#actionar, #rafinare, #rompetrol, #stat , #stiri Rompetrol